Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100

Suđenje zbog pada helikoptera

  • Ponedjeljak, Velj 26 2018
  • Piše: 
Suđenje zbog pada helikoptera Suđenje zbog pada helikoptera Foto: Vedran Vuleta

Zbog promjene jednog člana sudskog vijeća, na Općinskom sudu u Vukovaru započelo je novo suđenje pilotu Robertu Gariću, optuženom za pad vojnog helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji se 9. srpnja 2007. godine nedugo nakon polijetanja srušio na prostoru vojarne 204. vukovarske brigade u Vukovaru.

Optužnica Roberta Garića tereti da je helikopterom upravljao “protivno uputama zbog čega je izgubio kontrolu nad letjelicom koja je udarila u konstrukciju hangara i pala na tlo”. U ovoj tragičnoj nesreći poginuli su Ljubica Perišić, Vjekoslav Ljubo i Juraj Ruškač, a sedmero osoba teže je ili lakše ozlijeđeno. S obzirom da je postupak počeo ispočetka, okrivljenik Robert Garić, ponovno je izjavio kako se ne osjeća krivim, a Državno odvjetništvo ostalo je pri navodima iz prve optužnice.

Zaključak s rasprave - helikopter nikada nije smio letjeti!

Svjedok optužbe i oštećenik Stjepan Sabljić ostao je pri iskazu koji je dao na zapisnik Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici. Svjedočio je kako je predmetni helikopter prenamijenjen iz transportnog, odnosno višenamjenskog u salonski te da je nakon preinake s njim letio 10-ak sati, kao i tragičnog dana od Zagreba do Vukovara.

- Tijekom leta osjetio sam poteškoće s cikličkom palicom koja služi za kontrolu upravljanja. Na to sam se požalio kapetanu Gariću i rekao da helikopter nije baš onakav kakvim smo navikli, da ima lufta te da ne reagira izravno nego sa zakašnjenjem – izjavio je Sabljić. Po njegovim riječima komande su pokušali stabilizirati paljenjem i gašenjem autopilota, ali i je dalje bilo lufta.

Odgovarajući na pitanje predsjednice sudskoga vijeća sutkinje Mire Rajš rekao je kako je helikopter prije zadnje preinake bio sigurniji, a jedino čega se sjeća je ukrcaj u helikopter i buđenje u bolnici.

Na ročištu je svjedočio i sudski vještak Miljenko Čop koji je odgovarajući na pitanje zamjenika općinskog državnog odvjetnika ustvrdio kako je uzrok nesreće pogreška pilota.

- Uzrok nesreće koja se dogodila u Vukovaru je pogrešna procjena zapovjednika pilota helikoptera u upravljanju helikopterom u fazi polijetanja, koji nije postupio po uputama i propisanim procedurama za vertikalno polijetanje i lebdenje prema uputi za upravljanje helikopterom – izjavio je Čop.

Na pitanje odvjetnika okrivljenog Mate Kusture, Čop je potvrdio kako se preinaka predmetnog helikoptera iz transportnog u salonski nije smjela izvesti bez dozvole proizvođača, a rekao je da dokazi o postojanju iste nisu pronađeni. U nastavku je utvrđeno i kako proizvođač nije bio uključen niti u izradu projektne dokumentacije za prenamjenu helikoptera, a helikopter nije imao niti dozvolu za letenje što je morao imati jer je nakon preinake po riječima odvjetnika Kusture postao nova letjelica.

Nakon održanog ročišta odvjetnik Kustura je izjavio kako je postupkom zadovoljan jer su sve stranke korektne osim po njegovom mišljenju sudskog vještaka Miljenka Čopa.

- Postupkom sam zadovoljan jer sam naišao na situaciju da su u postupku sve stranke korektne, osim nažalost vještaka koji izvan konteksta svog nalaza, dokumentacije u spisu, pa i vlastitog nalaza, iznenađujuće govori protiv svog nalaza i zapravo je pokazao jedno očito proturječje. Dakle s jedne strane govori da se helikopteri nisu smjeli preinačiti, da nisu dobili dozvolu za uporabu, odnosno puštanje u promet i da projekti na temelju kojih je helikopter preinačen nisu nikada odobreni od tehničke komisije. To je početak uzročne veze svega. Helikopter se nije smio dirati, a sve nakon toga je slijed događaja. Dokaz tome je stav Ministarstva obrane da se ovim helikopterima koji su preinačeni moraju dati nove upute za letenje. Zapravo nije isto radi li se o helikopteru koji ima 1000 kg više ili manje nego je to novi helikopter koji podrazumijeva nove upute. Pozivanje na upute koje su vrijedile na stari helikopter su neprimjenjive i tu je riječ o sasvim novoj letjelici – pojasnio je Kustura.

U nastavku izjave za medije rekao je i kako se svaki sudski postupak vodi kako bi se utvrdila nečija odgovornost ukoliko postoji dovoljno dokaza, ali da se ovaj postupak vodi kako bi se sakrila odgovornost odgovornih za štetu koja je napravljena ljudima čiji su članovi obitelji poginuli.

- Istražni postupak i svi postupci do sada vođeni su da skriju odgovornost onih koji su dozvolili preinaku koji su dozvolili da ovaj helikopter leti bez ikakvih dozvola i bez ikakvih uputa – rekao je Kustura.

pad helikoptera suđenje1
Okrivljeni Robert Garić.

Predsjednici sudskog vijeća Miri Rajš, odvjetnik Kustura predao je kao dokaz i prepisku sudskog vještaka Milana Lelasa i pilota Amira Viteza koji mu je, kako je sam rekao, pomagao u pisanju s obzirom da Lelas nije bio dovoljno stručan.

Sutkinja Rajš ostala je iznenađena rekavši kako se radi o opasnom materijalu iz kojega je razvidno da se „Gariću pakira odgovornost“.

- Ne bih rekao da se ovdje pakira Robertu Gariću nego se skriva odgovornost onih koji su dugo u vrhu sustava, a koji su napravili toliko velikih propusta, ali iz kojih razloga ja to ne znam. Lako ćemo se obraniti jer na našoj strani imamo dokaze. Da je državni odvjetnik, koji je vodio istragu, pratio propuste trag bi ih doveo do onih koji su te propuste i napravili i nikad do svega ovoga ne bi niti došlo. Sam vještak je u kontradikciji sa svojim nalazom rekao da „taj helikopter nije smio letjeti“. To je sukus svega, a tko je dozvolio da helikopter leti taj je i odgovoran. Mi ne prozivamo nikoga nego samo branimo sebe, ali to je činjenica – zaključio je je Kustura.

S obzirom da je postupak počeo ispočetka, na prijedlog predsjednice sudskoga vijeća sutkinje Mire Rajš, branitelj okrivljenoga i zamjenik državnog odvjetnika složili su se da se ranije dani iskazi ministra obrane Damira Krstičevića, Zlatka Perišića, supruga poginule Ljubice Perišić, te Marina Lelasa i Amira Viteza prihvate u cijelosti te da oni ne moraju ponovno svjedočiti.

Sudski postupak na sudu u Vukovaru započeo je više od deset godina od tragedije, a iduća rasprava zakazana je za 23. travnja u 9 sati.

Podsjetimo, helikopter je 9. srpnja 2007. Godine pao u krugu vukovarske vojarne nakon pokopa iznenada preminulog vukovarskog heroja i junaka Domovinskog rata Marka Babića.

Pročitano 1033 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase