Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100

Radionica s hrvatskim braniteljima

  • Srijeda, Ožu 07 2018
  • Piše: 
Radionica s braniteljima Radionica s braniteljima Foto: Vedran Vuleta

U velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru predstavnici Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji održali su prvu u nizu radionica koje planiraju provesti s hrvatskim braniteljima i predstavnicima braniteljskih i stradalničkih udruga.

Radionica je organizirana u cilju upoznavanja hrvatskih branitelja s novinama koje donosi novi Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, a u dijelu stvarne nadležnosti Ureda državne uprave.

Dijelovi zakona su ranije bili disperzirani u drugim zakonima, a novi je na snagu stupio 14. prosinca 2017. godine, kaže Mario Banožić, predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

- Nakon prvih informacija o donošenju zakona u medijima su se pojavila dodatna pitanja o njegovoj provedbi. Postoje dijelovi koji nisu usklađeni s drugim ministarstvima, odnosno pojedina statusna i materijalna prava koja su se pronalazila u drugim zakonima nisu usklađena u ovim trenutcima s ministarstvima. Konkretno, Ministarstvo financija koje osigurava dio sredstava kroz proračun to će učiniti tek od 01. siječnja 2019. godine. To znači da će se tehnički dijelovi zakona provoditi tek od toga datuma. Pored toga, dijelovi zakona na snagu su stupili od 01. ožujka. Sve djeluje dosta konfuzno i zbog toga smo i organizirali ovu radionicu  - rekao je Banožić.

BRANITELJI RADIONICA

Kao konkretne primjere novina s kojima su upoznali branitelje valja navesti ponovno uvođenje naknade za nezaposlene branitelje, mogućnost stjecanja statusa branitelja, kao i mogućnost stjecanja statusa invalida Domovinskog rata i sl. U izjavi za medije jedan od branitelja (podaci poznati redakciji) komentirao je svoj slučaj nepriznavanja prednosti prava na zapošljavanje koje je propisano zakonom s obzirom na status dragovoljca.

- Liječnici će na CD braniteljima davati svu dokumentaciju. Postavlja se pitanje kako će se to dalje rješavati u Uredu državne uprave jer će se sve trebati kopirati. To je samo detalj u nizu drugih problema ili pitanja koja proizlaze iz zakona. Vidjet ćemo kako će sve funkcionirati. S jednim djelom zakona smo zadovoljni, s drugim ne, tako da treba sačekati i vidjeti kako će se sve ići dalje – rekao je Franjo Šoljić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara.

Iduće radionice biti organizirane po donošenju drugih pravilnika o provođenju zakona od strane Ministarstva hrvatskih branitelja. Mnogi branitelji iskazali su zanimanje za sudjelovanjem što govori broj od više od 70 nazočnih.

Pročitano 1209 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase