Ispiši ovu stranicu

13. Salon fotografije „Šuma okom šumara“

Ilustracija Ilustracija Foto: HRV

U Hrvatskom domu Vukovar  svečano je otvorena izložba fotografija „Šuma okom šumara“ koju zajednički organiziraju Hrvatsko šumarsko društvo ogranak Vinkovci, Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom i Hrvatske šume. 

Salon fotografije Šuma okom šumara započeo je kao izložba fotografija kojom su sami šumari objektivom fotoaparata bilježili zanimljive detalje u šumi s idejom o predstavljanju fotografija šume i prirode široj javnosti, a po prvi je puta postavljena 1998. godine u povodu Dana hrvatskog šumarstva. 

-Izložba je svojom stalnošću, kvalitetom i zanimljivošću eksponata 2004. godine prerasla u Salon fotografija. Međunarodni karakter dobiva  2009.  kada je  postavljena u Finskoj, a svoju punu afirmaciju  doživljava 2011. godine, koja je na inicijativu Republike Hrvatske proglašena Međunarodnom godinom šuma, kada najbolje fotografije sa svih do tada održanih salona bivaju postavljene na East Riveru u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku. Zbog velikog uspjeha izložba je nastavila putovati diljem SAD-a čineći veliku promociju našoj domovini i njezinu šumarstvu, da bi naposljetku postala dio stalnog postava Svjetskog šumarskog centra u Portlandu, glavnom gradu američke savezne države Oregon, pojašnjava Danijel Cestarić, predsjednik Hrvatskog šumarskog društva ogranak Vinkovci.

Izložba je od 2004. godine proputovala gotovo sve hrvatske gradove i bila izlagana u renomiranim galerijskim prostorima. U našoj je županiji 2011. bila postavljena u županijskoj vijećnici u Vinkovcima tijekom simpozija povodom Međunarodne godine šuma, a 2013. fotografije s desetog salona su izložene u Kuriji Brnjaković u Iloku. Dio izložbe prikazan je u Gradskoj knjižnici u Vinkovcima. Retrospektivna izložba postavljena je 2015. godine u galeriji Slavko Kopač u Vinkovcima, a 2016. godine postavljena je u Pastoralnom centru župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji.

Na izložbi je na panoima izloženo gotovo 200 fotografija 40-ak autora koje zainteresirani mogu pogledati do 10. travnja.

 

Pročitano 585 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić