Ispiši ovu stranicu

Obilježena 11. godišnjica ustroja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske OSRH

Ilustracija Ilustracija Foto: HRV

U  vojarni 5. gardijske brigade „Slavonski sokolovi“ u Vinkovcima obilježena je 11. godišnjica ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske Oružanih snaga Republike Hrvatske te svečano ispraćen 2. hrvatski kontingent u sklopu NATO ojačane prednje prisutnosti (2. HRVCON eFP) u Republiku Poljsku.

Svečanosti su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te  načelnik Glavnog stožera OSRH, general zbora Mirko Šundov koji su kontingentu od 100 vojnika poželjeli uspješnu šestomjesečnu misiju. 

-Svi dijelovi pobjedničke hrvatske vojske su važni, ali gardijske brigade su nešto posebno, one su štit i ponos i trebamo im odati priznanje i zahvalnost za sve što su napravile u Domovinskome ratu, ali i onome što čine u miru, rekao je ministar Krstičević.

-Cilj odlaska 2. hrvatskog kontigenta u Poljsku je jačanje kolektivnog odvraćanja i obrane Saveza na istočnom krilu NATO-saveza. Ojačana pojačana prednja pristutnost NATO-oa potvrđuje i pokazuje zajeništvo i jedinstvo država članica te snažnu transantlantsku vezu, rekao je general Šundov, dodajući kako Republika Hrvatska svojim sudjelovanjem u tim aktivnostima potvrđuje solidarnost prema partnerima i dokazuje da je vjerodostojna članica Saveza predana zajedničkim ciljevima. Istaknuo je kako je  trenutno oko 500 hrvatskih vojnika u različitim misijama i operacijama.

U okviru svečanosti, kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade Hrvatske vojske položeni su vijenci, a u kapelici u krugu vojarne služena je sveta misa. Položen je i kamen temeljac za novu kapelicu. Također, u krugu vojarne postavljen je i taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme.

Pročitano 749 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić