Ispiši ovu stranicu

Počinje kontrola mikročipiranja pasa, vlasnici dužni čistiti za svojim psima

Ilustracija Ilustracija Foto: HRV

U Republici Hrvatskoj obvezno je mikročipiranje pasa, a od idućega tjedna kontrola počinje i u Vukovaru.

Građani Vukovara dobili su letke koji će ih upoznati s propisanim zakonskim obvezama, uvjetima i načinima držanja životinja kao i novim zakonom o zaštiti životinja. 
-Komunalni redari će, u suradnji s veterinarskom službom, idućega tjedna početi kontrolirati mikročipiranje pasa na području grada Vukovara. Skrbnik životinje obvezan je komunalnom redaru predočiti dokaz o mikročipiranju i cijepljenju psa, a komunalni redar može očitanjem mikročipa  provjeriti vjerodostojnost navedenog u dokumentima. Kazna za nepoštivanje ove obveze iznosi do 6.000 kuna. Mikročipiranje se obavlja jedanput  tijekom života kućnog ljubimca i  stoji 100 kuna, a kao i cijepljenje i kastracija obavlja u veterinarskim organizacijama, pojašnjava Danilo Tadić, viši stručni suradnik za zaštitu okoliša u Gradu Vukovaru.

Osim mikročipiranja zakonski je propisana obveza cijepljenja protiv bjesnoće za pse s navršena tri mjeseca pa sve do kraja života jednom godišnje u predviđenom zakonskom roku.

Zakonska obveza skrbnika je i osigurati kontrolu razmnožavanja. Ako skrbnik ne želi zbrinuti neželjenu mladunčad, snosi troškove zbrinjavanja. Kao način kontrole razmnožavanja radi se kastracija ženki i mužjaka. Kazna za nepoštivanje ove obveze iznosi do 30.000 kuna.

Skrbnik je dužan počistiti izmet za svojim psom i držati ga na povodcu, osim na mjestima gdje je dopušteno da se pas slobodno kreće. Novčanakazna za kršenje ovih obveza iznosi 500 kuna za fizičke i 5.000 kuna za pravne osobe.

Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je napuštanje životinje, zanemarivanje i zlostavljanje životinja što je kažnjivo iznosom do 30.000 kuna. Mučenje i ubijanje kažnjava se zatvorskom kaznom dogodine dana.

Na području grada Vukovara mirkočipiranje, cijepljenje i kastracija  mogu se obaviti u veterinarskim ambulantama u Ulici Josipa bana Jelačića 97 (tel. 410-061) i Kudeljarskoj ulici 30 (tel. 432-114) te Anubis klubu j.d.o.o. u Ulici Vijeća Europe 236.
Dodatne informacije mogu se dobiti u navedenim veterinarskim ambulantama i klubu te u Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Vukovara, dr. Franje Tuđmana 1, na broj 032/456-574.

Pročitano 1507 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić