Ispiši ovu stranicu

Savjet za branitelje: Sramotno je da za zločine nisu odgovarali nalogodavci

Savijet za branitelje se očitovao o podizanju kaznene prijave protiv osumnjičenoga srbijanskog državljanina za ubojstvo J. M. Nicoliera Savijet za branitelje se očitovao o podizanju kaznene prijave protiv osumnjičenoga srbijanskog državljanina za ubojstvo J. M. Nicoliera Foto: R. Rac

Savjet za branitelje gradonačelnika grada Vukovara održao je u gradskoj vijećnici konferenciju za medije na kojoj su se očitovali na podignutu kaznenu prijavu protiv nedostupnog srbijanskog državljanina osumnjičenoga za ubojstvo Jeana-Michela Nicoliera.  

- Ne možemo ne izraziti zadovoljstvo podizanjem kaznene prijave protiv osumnjičenoga za ubojstvo Jeana-Michela Nicoliera, no još jednom moramo ponoviti kako je sramotno je da za zločine – mučenja i ubojstva – 260 ljudi osuđeno samo osmero počinitelja od kojih niti jedan nije nalogodavac, odnosno, niti jedan od osuđenika nije pripadnik zapovjedništva JNA, KOS-a ili drugih službi odgovornih za agresiju na Vukovar i zločine počinjene na području Vukovara nakon pada obrane grada. Takva presuda, koja se ne odnosi na nalogodavce, skida odgovornost s Republike Srbije i JNA te zločin na Ovčari postaje slučajno zlodjelo paravojnih i razbojničkih skupina što ne možemo prihvatiti kao istinu - rekao je na konferenciji za novinare Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara, referirajući se na podizanje kaznene prijave protiv nedostupnog srbijanskog državljanina osumnjičenoga za ubojstvo Jeana-Michela Nicoliera.

Josić drži da ono što je još sramotnije svakako je činjenica kako hrvatsko pravosuđe, na čelu s Ministarstvom pravosuđa i Državnim odvjetništvom tek 27 godina poslije podiže samo jednu kaznenu prijavu. Naglasio je kako su trebali učiniti puno više, a čekali su više od četvrt stoljeća kako bi podigli kaznenu prijavu protiv jednoga počinitelja dok su nalogodavci ponovno pošteđeni.

- Nažalost, još jednom moraju izraziti svoje zgražanje ovakvim ponižavajućim pristupom za sve hrvatske branitelje i sve hrvatske domoljube te jedino što se iz toga može iščitati je kako hrvatsko pravosuđe namjerno zataškava i opstruira rješavanje otvorenih pitanja Domovinskog rata, ali i piše potpuno drugačiju povijest od one koju smo doživjeli - kaže Josić.

Savjet za branitelje gradonačelnika Vukovara smatra kako je ovakva kaznena prijava ravna ismijavanju jer je riječ o svjedoku pokajniku nedostupnom hrvatskim vlastima te će mu se suditi u odsustvu pogotovo s obzirom na to da je osumnjičeni na suđenju još 2005. godine priznao ubojstvo Jeana-Michela.

Franjo Šoljić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Vukovara smatra kako će prava i potpuna istina o svim počinjenim zločinima izaći na vidjelo tek nakon što Srbija otvori arhive Jugoslavenske narodne armije.

- Otvaranje arhiva zapravo bit će otvaranje Pandorine kutije koju ćemo morati razbiti prije ili poslije - zaključio je Šoljić.

Pročitano 958 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac