Ispiši ovu stranicu

Slavonija se mora prilagoditi klimatskim promjenama

Vjeran Piršić, predsjednik Udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić, predsjednik Udruge Eko Kvarner Foto: Valerija Lozančić

Zašto smatramo da (i ) Slavoniji prijeti katastrofa od klimatskih promjena (i kako to spriječiti)?, naziv je predavanja koje je sinoć u Gradskoj knjižnici Vukovar održao Vjeran Piršić, predsjednik  Udruge Eko Kvarner, Krk kako bi predstavio  rad Hrvatskog panela za klimatske promjene, ukazao na klimatske promjene i nužnost prilagodbe.  

Naglasio je kako na klimatske promjene djeluje niz faktora,  a one koje se  događaju pod utjecajem čovjeka vrlo su brze i biljni i životinjski svijet nema vremena prilagoditi im se.

 - Klimatske promjene su započele i ubrzavaju se, temperature rastu, a ekstremi će biti sve veći i češći … RH se vrlo kasno počela pripremati za klimatske promjene, a već je odavno trebala. Mi na Krku imamo jako dobre  rezultate. Slavonija bi trebala početi osmišljavati svoju  lokalnu strategiju borbe protiv klimatskih promjena.  Potrebno je iz svjetskih iskustava izvući zaključke i optimalno djelovati, krenuti prema niskougljičnoj strategiji i prilagodbi klimatskim promjenama. Negativne posljedice klimatskih promjena su neminovne, ali ih ipak možemo umanjiti pravovremenim djelovanjem, zaključuje Piršić i dodaje kako niskougljična strategija ima i velikih prednosti u pogledu održivog razvoja, ušteda u gospodarstvu i povećanju broja radnih mjesta na „tzv“ zelenim poslovima. 

Predavanje su organizirali Europski dom Vukovar, Gradska knjižnica Vukovar, Udruga Eko kvarner i Hrvatski panel za klimatske promjene.

 

Pročitano 848 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić