Ispiši ovu stranicu

Potpisan ugovor o unaprjeđenju ekološke proizvodnje u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Potpisnici Ugovora Potpisnici Ugovora Foto: Valerija Lozančić

Vukovarsko-srijemska županija, Poljoprivredni fakultet u Osijeku te Općine Gradište i Cerna potpisali su u Palači Srijem u Vukovaru Ugovor o sufinanciranju projekta „Unaprjeđenje ekološke proizvodnje u Vukovarsko-srijemskoj županiji“ .

Ugovor bi trebao unaprijediti neke već započete aktivnosti, a obuhvatit će udruživanje i edukaciju proizvođača te potaknuti navodnjavanje poljoprivrednih površina, promjenu strukture poljoprivredne proizvodnje i uvođenje oznaka kvalitete proizvoda i ekološke proizvodnje.

-Ugovor je potpisan da bi ohrabrili proizvođače iz ove dvije općine na ekološku proizvodnju, a one koji već proizvode želimo dodatno osnažiti kako bi bili pokazatelj da i drugi trebaju ići tim putem, rekao je pročelnik  Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić dodajući kako je na području županije trenutno 122 proizvođača i 4.700 hektara u ekološkoj proizvodnji.

Dekan osječkog Poljoprivrednog fakulteta Krunoslav Zmaić naglasio je koliko je edukacija poljoprivrednih proizvođača važna u vrijeme kada se tehnika i tehnologija brzo razvijaju.        
 -Posebice se proizvođači trebaju upoznati s mikrobiološkim preparatima za suzbijanje bolesti i insekata koji nisu štetni za zdravlje i okoliš za razliku od kemijskih i kod kojih nema karence, rekao je Zmaić.

O višestrukim koristima eko proizvodnje  govorio je Srećko Papac, načelnik općine Gradište.

-Mi nemamo velike poljoprivredne površine poput Ukrajine ili Rusije, stoga to moramo kompenzirati s eko proizvodima koji imaju veću cijenu pa ćemo na manjim površinama ostvariti znatno veće prihode, a ujedno ćemo očuvati okoliš, svoje zdravlje i zdravlje onih koji kupuju naše eko proizvode, naglasio je Papac.

Načelnik Općine Cerna Goran Begović naglasio je kako je eko proizvodnja jedini ispravan put i nada se da će ih slijediti velik broj proizvođača.

Pročitano 683 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić