Ispiši ovu stranicu

U Vukovaru otvoren 13. Probacijski ured u Hrvatskoj

Probacijski centar smješten je u zgradi Županijskog suda Probacijski centar smješten je u zgradi Županijskog suda Foto: Valerija Lozančić

U zgradi Županijskog suda u Vukovaru svečano je otvoren Probacijski ured Vukovar koji će nadzirati izvršavanje sankcija i mjera u zajednici koje je dosad za područje Vukovarsko- srijemske županije obavljao Probacijski ured Osijek.

Probacija je uvjetovana i nadzirana sloboda počinitelja kaznenog djela tijekom koje probacijski službenici nadziru počinitelja i stručnim postupcima utječu na rizične čimbenike s ciljem njegove resocijalizacije i reintegracije u zajednicu.

 - Otvaranjem ovog ureda želimo izvršavanje probacijskih poslova približiti građanima Vukovarsko-srijemske županije te povećati učinkovitost i ekonomičnost njihova izvršavanja. Cilj kažnjavanja nije samo staviti čovjeka u zatvor, već je važno pripremiti ga da ponovno ga postane integrirani dio društva. Stoga je važna resocijalizacija. Mislim da se ti ciljevi bolje ostvaruju radom za opće dobro, nego zatvorom u možda lošijem okruženju i pod lošijim utjecajima, rekao je prigodom otvorenja ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, rekavši kako je protekle godine oko 3.500 ljudi prošlo kroz probacijske predmete.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izrazio je zadovoljstvo otvaranjem ovog ureda u Vukovaru zbog toga što je on upravno i administrativno središte županije, ali i zbog njegove povijesti i problema s kojima se susreće. Naglasio je kako će ured pomoći građanima, županije, doprinijeti jačanju kapaciteta i novim zapošljavanjima.

- Doista poseban dan kao i svaki onaj kada se u gradu Vukovaru otvara neka institucija,  pogotovo državne razine. Za naše građane je otvaranje Probacijskog ureda važno jer za izvršavanje probacijskih poslova više neće morati ići u Osijek te će sustav biti efikasniji, ali njegova je važnost i u tome što s aspekta upravnog i administrativnog sjedišta županije jačamo svoje kapacitete,  rekao je Penava ističući kako osim pozicioniranja Vukovara kao središta županije svako otvaranje institucija znači i nova radna mjesta te ostanak na ovim prostorima.

Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić izrazio je zadovoljstvo decentralizacijom te rekao kako se nada  da će se na ovaj način predmeti brže rješavati.
-U Vukovaru će se otvoriti 5 novih radnih mjesta, a usluga našim građanima bit će bliža i kvalitetnija, zaključio je župan.

Predsjednik Županijskog suda u Vukovaru Nikola Bešenski pojasnio je kako se na području županije rad za opće dobro može izvršavati u 61 pravnoj osobi s kojom Ministarstvo pravosuđa ima sklopljen ugovor, a probacijom se može zamijeniti zatvorska kazna do godine dana.

Svečanosti otvaranja 13. Probacijskog ureda u Hrvatskoj nazočili su i saborski zastupnici Marijana Balić i Ivica Mišić.

Pročitano 1048 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić