Ispiši ovu stranicu

Započeli 17.Ružičkini dani

Žele posebno potaknuti mlade na bavljenje kemijom i srodnim područjima Žele posebno potaknuti mlade na bavljenje kemijom i srodnim područjima Foto: Marija Molnar

U Vukovaru je svečano otvoren 17.međunarodni znanstveno-stručni skup 17.Ružičkini dani "Danas znanost-sutra industrija". Organizatori skupa su Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku - Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, Europska udruga za higijensko inženjerstvo i dizajn i The International Union of Food Science and Technology.

Po riječima predsjednika znanstveno-organizacijskoga odbora skupa prof.dr.sc.Srećka Tomasa, ove godine Ružičkini dani slave nekoliko važnih godišnjica. -Slavimo 40 godina od održavanja prvog skupa, 20 godina od povrtaka u Vukovar i 10 godina održavanja Susreta mladih kemičara, a upravo sam mišljenja da treba mlade potaknuti na bavljenje kemijom i srodnim područjima – istaknuo je Tomas. Tako će tijekom ovogodišnjega skupa mladih kemičara nazvanog "Na mladima kemija" ostaje sudjelovati osam srednjih škola iz zemlje i inozemstva, a ujedno će i po prvi puta na skupu student predavati malim sudionicima vrtićke dobi.

U radnome dijelu trodnevnoga skupa ugledni svjetski znanstvenici održat će pet plenarnih i pet pozvanih predavanja te kroz 16 usmenih i 88 posterskih priopćenja prezentirati najnovije spoznaje iz znanosti i struke s područja kemije, prehrambene tehnologije, biotehnologije, medicine, farmacije, poljoprivrede, šumarstva i zaštite okoliša. Među njima je i prof.dr.sc.Igor Štagljar, znanstvenih svjetskoga glasa, porijeklom iz Zagreba koji niz godina radi na Sveuličištu u Torontu.

Tijekom prvoga dana održavanja skupa predstavljena je i monografija "40 godina Ružičkinih dana", a u predvorju Hrvatskoga doma Vukovar gdje se skup i održava, moguće je pogledati izložbu 22 postera (plakata) posvećenu svim organizatorima, suorganizatorima, pokroviteljima, podupirateljima, članovima počasnih, znanstvenih i stručnih organizacijskih odbora, sudionicima, sponzorima i donatorima, za njihov rad i doprinos u tijeku proteklih četrdeset godina života Ružičkinih dana.

 

Pročitano 885 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar