Ispiši ovu stranicu

Odigrana nogometna utakmica protiv nasilja nad ženama

U Hrvatskoj je prošle godine ubijeno 18 žena U Hrvatskoj je prošle godine ubijeno 18 žena Foto: SKVSŽ

Sigurna kuća Vukovarsko-srijemske županije – udruga B.a.b.e. u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije te uz potporu Grada Vukovara, organizirala je povodom Nacionalnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama humanitarnu nogometnu utakmicu između HNK Vukovar 1991 i HNK Mitnica.

-Na stadionu HNK Mitnica okupili su se građani i građanke Vukovara koji su svojim dolaskom i donacijama poduprli borbu protiv nasilja nad ženama. Utakmica je završena pobjedom HNK Vukovar '91., rezultatom 4:0, no u konačnici fokus uopće nije bio na golovima, nego na osvještavanju problema nasilja nad ženama i širokim pozivom da se svi uključe u njegovo suzbijanje i preveniranje, kao i da cijelo društvo treba adekvatno sankcionirati i oštro osuditi svako nasilničko ponašanje – istaknula je Ivana Sučić, voditeljica programa Pružanje egzistencijalne zaštite i psihosocijalne podrške ženama žrtvama nasilja i njihovoj djeci u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Publika

Ističe i da iako dosada ovaj datum nisu obilježavali na slične načine, poruka koju žele poslati ostaje ista, a to je da se svijest o postojanju ove problematike mora širiti te da kao društvena zajednica u cjelini moramo osuđivati i sprječavati nasilje nad ženama i obiteljsko nasilje, a naravno i sve druge oblike nasilja. -Nasilje nad ženama, kao i nasilje u obitelji, nije samo problem žrtve, već i njihovih bližnjih, njihove uže i šire društvene zajednice, jer svaka žrtva je nečija kćer, majka, sestra, susjeda, prijateljica, kolegica, zaposlenica, članica društva koja treba dati svoj doprinos a što joj je otežano ili onemogućeno zbog nasilja koje proživljava, najčešće na mjestu gdje bi trebala biti najsigurnija i najzaštićenija, unutar svoje obitelji – navela je Sučić.

Promomaterijali

Podsjetila je i kako je prošle godine u Hrvatskoj ubijeno 18 žena od ukupno 43 kaznena djela ubojstva.

-Dokle god našem društvu, političarima i institucijama mehanizmi prevencije, sprečavanja i borbe protiv nasilja nad ženama, kao što su Istanbulska konvencija, predstavljaju kanal uspona ka vrhu piramide vlasti, a tek bi se deklarativno izjasnili protiv nasilja nad ženama i nadalje možemo očekivati ovakve crne statistike – naglasila je Sučić.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se svake godine 22.rujna u u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Oraškić je osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Publika2

Pročitano 821 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar