Ispiši ovu stranicu

U Vukovaru održan Međunarodni humanitarni turnir u pikadu za slijepe i slabovidne osobe

Sudionici i organizatori turnira Sudionici i organizatori turnira Foto: Lions klub Vukovar

U organizaciji Lions kluba Vukovar proteklog je vikenda u hotelu Lav održan tradicionalni peti po redu Međunarodni humanitarni turnir u pikadu za slijepe i slabovidne osobe.

"Održavanjem današnjeg turnira obilježavamo Međunarodni dan bijelog štapa, 15. listopada,  kada skrećemo pozornost na potrebe slijepih i slabovidnih osoba naše zajednice. Kao aktivni članovi zajednice moramo raditi na tome da se slijepe osobe prestanu diskriminirati i podcjenjivati te da su slijepe i slabovidne osobe, iako osobe s invaliditetom, punopravni članovi naše zajednice ", istaknuo je Željko Đekić tajnik Lions kluba Vukovar.

Prigodom otvaranja turnira dr. Mirjana Semenić Rutko, predsjednica kluba, naglasila je da je pomoć slijepim i slabovidnim osobama glavno područje djelovanja svih Lionsa svijeta te zaželjela svim sudionicima ugodno druženje i odlične rezultate. 

Izaslanik župana VSŽ gospodin Grgo Krajina, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za sport, mlade i demografiju vrlo se emotivno obratio sudionicima skupa te naglasio – „u ovome svijetu koji je nažalost  u mnogim stvarima nečovječan ovakve stvari puno znače kao i  važnost druženja i davanje pozornosti slijepim i slabovidnim osobama“.

Dobrodošlicu sudionicima ovog humanitarnog događaja ispred Grada Vukovara uputila je Davorka Krajnović Naletelić istaknuvši značaj održavanja ovakvog sad već tradicionalnog turnira u gradu Vukovaru.

Na turniru je sudjelovalo šest ekipa slijepih i slabovidnih osoba iz 4 zemlje: Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Nakon uzbudljivog i neizvjesnog natjecanja pobjednik 5. Međunarodnog humanitarnog turnira u pikadu za slijepe osobe – Vukovar 2018 je četveročlana ekipa slijepih i slabovidnih osoba iz Živinica  u sastavu Jasmin Jašarević, Senad Aljić, Ibrahim Tursunović i Sevludin Kahrimanović.

 

Lionsi slijepi 2

 

Drugoplasirana ekipa je iz Beograda - Jovanka Lukić, Rajko Petrović, Stefan Janjić i Stefan Mitrović. Treće mjesto zauzela je ekipa iz Vinkovaca u sastavu Miroslav Bebek, Ratko Nonković, Jadranka Šarić i Ana Klišanić.

Poredak ostalih ekipa: 4. mjesto ekipa iz  Celja (Sebastijan Kamenik, Boštjan Štefanić, Ciril Kavaš, Marija Fras), 5. mjesto Vukovar (Ivan Ćavar, Marko Kavedžić, Zora Bjelanović, Kata Mišić) i šestoplasirana ekipa iz Tuzle (Mehdija Hadžiselimović, Tima Musić, Dženan Ovčina, Halil Šehić).

Pobjednicima su uručeni pehari i odličja, a svim ostalim sudionicima uručene su medalje i zahvale na sudjelovanju.

Pokrivanjem očiju i kretanjem u prostoru kao i igranjem pikada s povezom, osobe bez poteškoća vida nakratko su "obule cipele" osoba s oštećenjem vida, čime se potiče više razumijevanja i empatija prema slijepim i slabovidnim osobama.

Na štandu u središtu Vukovara,  Udruga slijepih Vukovarsko-srijemske županije građanima je predstavila pomagala s kojima se slijepi i slabovidni služe te suvenire koje sami izrađuju.

Pročitano 790 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić