Ispiši ovu stranicu

Održana sjednica Stožera civilne zaštite VSŽ

Arhiva Arhiva Foto. HRV

U Vinkovcima je održana sjednica Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije pod predsjedanjem načelnika Stožera Zdravka Kelića.

U uvodnom dijelu sjednice raspravljalo se o radu Stožera u proteklom razdoblju, a članovi Stožera podnijeli su izvješća svatko iz svog područja djelovanja. Načelnik Stožera Kelić je rekao kako su činjenicu da u proteklom razdoblju nije bilo izvanrednih događaja iskoristili za edukacije i usavršavanja sudjelujući na stručnim skupovima i prezentirajući rad stožera Cz-a VSŽ. Pohvalio je sudjelovanje tima za spašavanje iz vode HGSS –a stanice Vinkovci na NATO vježbi u Srbiji. -Stanica Vinkovci jedina je radila u noćnim uvjetima i za svoj rad dobila najviše ocjene struke i promatrača, rekao je Kelić.

U nastavku sjednice načelnik Policijske uprave Vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular i pročelnik Područnog ureda zaštite i spašavanja Vukovar Zdenko Lovrić izvijestili su članove Stožera o provedenim pripremama za nepovoljne vremenske uvjete rekavši kako su odrađeni  sastanci sa svim službama održavanja i da su spremni za nadolazeću zimsku sezonu. Apelirali su na sve sudionike u prometu da obavezno koriste Zakonom propisanu zimsku opremu i vožnju prilagode uvjetima na cesti. Pročelnik Lovrić istaknuo je kako je svim JLP(R)S dostavljen prijedlog mjera Zaštite i spašavanja u nepovoljnim vremenskim uvjetima te je naveo kako je 31. listopada održan i radni sastanak sa predstavnicima JLP(R)S te službama za održavanje prometnica koje su potvrdile kako je sva raspoloživa tehnika spremna.
Poseban naglasak na održanoj sjednici stožera stavljen je na Izradu Vanjskog plana zaštite i spašavanja u slučaju nesreća koje uključuju opasne tvari za područje mjerno otpremne stanice Đeletovci – INA d.d. i Izradu procjene rizika od velikih nesreća za područje Vukovarsko-srijemske županije. Izradu Vanjskog plana propisala je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Slijedom navedenoga, župan Božo Galić imenovao je Radnu skupinu koja je u proteklom razdoblju izradila Vanjski plan navedenoga postrojenja.

Zaključak Radnje skupine je da nema ugroze za stanovništvo, okoliš i stambene objekte. U slučaju nesreća kapaciteti unutar postrojenja i kapaciteti Vatrogasnih postrojbi na području županije dovoljni su za rješavanje problema. U završnom dijelu sjednice raspravljalo se o izradi Procjene rizika od velikih nesreća za područje Vukovarsko-srijemske županije.

Pročelnik Lovrić izvijestio je nazočne kako je 26 općina i 5 gradova završilo izrade Procjene rizika koje moraju zajedno s Vanjskih Planom županije biti implementirani u Procjenu rizika Vukovarsko-srijemske županije. Rizici koji će sigurno biti definirani županijskom procjenom su suša, demografski rizici, epidemija i poplava. Od svih definiranih rizika analizama koje su izrađene daleko najveću štetu svake godine prouzroči suša.

Plan Radne skupine za izradu Procjene rizika je završiti Procjenu do kraja tekuće godine i uputiti je vijećnicima Županijske skupštine na razmatranje i usvajanje. 

Pročitano 778 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić