Ispiši ovu stranicu

Četiri stotine ruža na grobovima poginulih hrvatskih branitelja

Polagnje ruža i paljenje svijeća na Memorijalnom groblju Polagnje ruža i paljenje svijeća na Memorijalnom groblju Foto: Valerija Lozančić

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru i ove je godine  na grobu svakog branitelja položena crvena ruža i upaljena svijeća. Vukovarske majke i Savez  Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja  polaganje ruža i paljenje svijeća organiziraju  već tradicionalno kako bi svaki poginuli branitelj, uključujući i one koji više nemaju nikoga svog na životu, na grobu imali cvijet i upaljenu svijeću. 

-Položeno je oko 400 ruža i upaljeno isto toliko svijeća. Unatoč tome što je svakoga dana sve manje živih roditelja i supruga poginulih branitelja niti jedan grob neće biti bez cvijeća i svijeće. Sjećamo se mi njih svaki dan svih ovih 27 godina, ali ovo su posebni dani kada im dolazimo odavati počast, paliti svijeće i ostavljati ruže. To su za nas jako teški dani, posebno nama koji još svoje potražujemo, naglasila je predsjednica Udruge Vukovarske majke Manda Patko koja još uvijek potražuje supruga. 

 

Polaganje ruza Mujkic

 
Uz članove Udruge Vukovarske majke i Saveza  Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja  ruže je polagala i zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić.
-27 godina je prošlo, a rane još uvijek jednako bole, pogotovo one koji nemaju gdje položiti cvijeće i upaliti svijeće, koji nisu imali prigodu dostojanstveno sahraniti svoje najmilije, rekla je Mujkić.

Predsjednica Saveza Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir ističe kako ni nakon 27 godina rane ne zacjeljuju, posebice stoga jer vrijeme prolazi, a odgovora na pitanja o sudbini brojnih nestalih još uvijek nema. Puno je vremena prošlo od posljednjeg pokopa posmrtnih ostataka nekog od pronađenih hrvatskih branitelja ilicivila iako hrvatska država po tom pitanju nikada nije bila angažiranija.
- Znamo da se puno radi i mislim da nikada hrvatska država nije bila angažiranija u potrazi za nestalima, ali na žalost imamo najmanje rezultata do sada, rekla je Alvir.
  
Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić naveo je da se od 1.770 hrvatskih branitelja i civila poginulih u obrani Vukovara, još uvijek traži njih 386.
-U mandatu ove Vlade smo puno napravili. Promijenili smo metodologiju rada, ide naš prijedlog prema Republici Srbiji da se revidira postojeći sporazum s tom državom koji datira još iz 1995. godine, a u izradi je i prvi Zakon o nestalim osobama u Republici Hrvatskoj, puno je toga napravljeno, međutim prepreka u svemu tome su informacije koje se nalaze u Srbiji.   Početkom ovoga mjeseca potpisali smo i okvirni plan u Haagu koji bi trebao donijeti iskorak u bilateralnoj suradnji Hrvatske sa Srbijom i multilateralnoj suradnji na području cijele bivše Jugoslavije, naglasio je Sučić.

Pročitano 766 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić