Ispiši ovu stranicu

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odala počast žrtvama Lovasa, u Koloni sjećanja i u krugu OŽB Vukovar neće davati izjave medijima

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odala je počast žrtvama Općine Lovas Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odala je počast žrtvama Općine Lovas Foto: R. Rac

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović dan uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine posjetila je Općinu Lovas gdje je odala počast žrtvama Domovinskog rata iz Lovasa i Opatovca. 

U sjećanje na 89 ubijenih mještana, Grabar Kitaroviće je u središtu Lovasa upalila svijeću podno spomen križa žrtvama Domovinskog rata.
02 KOLINDA CVIJECE

Predsjednicu su dočekali načelnica Općine Lovas Tanja Cirba te vukovarsko-srijemski župan Božo Galić sa suradnicima. Predsjednica nije davala izjave novinarima, a kako se neslužbeno doznaje iz krugova bliskih predsjednici, Grabar Kitarović neće davati nikakve izjave niti u nedjelju na središnjem obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u krugu OŽB Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, kao niti duž Križnoga puta do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata.

Lovas i Opatovac podnijeli su ogromnu žrtvu u Domovinskom ratu stradanjem pripadnika Hrvatske vojske, Hrvatske policije, Civilne zaštite i civila, a samo zato što nisu Srbi. U Lovasu je druga po veličini masovna grobnica u Republici Hrvatskoj iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 68 žrtava Domovinskog rata.

03 KOLINDA CIRBA

- Dana 18. listopada 1991. godine skupina u kojoj je bio 51 lovaski Hrvat prisilno je, a nakon cjelodnevnoga mučenja i zlostavljanja koje su nad njima provodili pripadnici Jugoslavenske vojske i četnika, odvedena na „čišćenje“ minskog polja u selu. Samo u tom okrutnom zločinu ubijena je 21 osoba, a 14 osoba je ranjeno.  I danas, 27 godina nakon početka stradanja, jedna osoba se vodi kao nestala. Najviše boli činjenica da za počinjene ratne zločine još nitko nije odgovarao - naveo je Antun Ivanković, predsjednik Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika.

05 KOLINDA INVALID

Kolindu Grabar Kitarović u Lovasu su dočekali brojni mještani, učenici mijene Osnovne škole, kao i hrvatski branitelj, invalid Domovinskoga rata, koji je nepokretan te je u invalidskim kolicima, a predsjednica je odvojila vremena kako bi ga pozdravila.

06 KOLINDA DJECA 

Pročitano 1025 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac