Ispiši ovu stranicu

Predstavljena knjiga Služiti čovjeku – putokaz humanosti u medicini

Promocija knjige o palijativnoj skrbi Promocija knjige o palijativnoj skrbi Foto: Valerija Lozančić

Povodom pete obljetnice osnutka Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i deset godina intenzivnog rada Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora kao i brojnih aktivnosti volontera sinoć je u Ružičkinoj kući u Vukovaru predstavljena knjiga Služiti čovjeku – putokaz humanosti u medicini.

Knjiga je nastala kao rezultat podučavanja na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te je pokazatelj promišljanja i djelovanja zdravstvenih profesionalaca, studenata medicine i bolesnika. Tijekom deset godina pisalo ju je čak 260 koautora,
-Knjiga sadrži 150 potresnih priča zdravstvenih profesionalaca koji rade s neizlječivim pacijentima te više od dvadesetak priča studenata koji se educiraju o palijativnoj skrbi i komunikacijskim vještinama.Knjiga također sadrži priče udruga i organizacija koje su napravile iskorak i uspostavile palijativnu skrb u Hrvatskoj te priče 20 pacijenata oboljelih od različitih bolesti koji su svojim iskustvom doprinijeli edukaciji stručnjaka i studenata medicine o palijativnoj medicini i psihoonkologiji,  rekla je urednica knjige prof. dr. Marijana Braš, predstojnica Klinike za psihološku medicinu KBC-a Zagreb.

Urednik knjige, prof. dr. Veljko Đorđević naglasio je kako je otkad su na Medicinskom fakultetu uvedeni predmeti Palijativna medicina i Komunikacijske vještine u medicini te drugi novi predmeti,  fakultet postao „rasadište“ jednog novog modela odnosa koji se nije godinama njegovao.
- Medicina nije samo razvoj tehnologije, nego razvoj odnosa. Kako se radi o osobama koje boluju od teških, neizlječivih bolesti trebalo je podučavati liječnike, studente i sve one koji rade u palijativnoj i kurativnoj medicini kako komunicirati. Sretni smo što smo u deset godina na neki način promijenili lice Hrvatske, rekao je prof. dr. Đorđević.

Promocija knjige održana je u Vukovaru zbog odličnih rezultata rada palijativnog tima Doma zdravlja Vukovar.

-Vukovar i Županja su primjeri dobre prakse i zato smo u prosincu prošle godine primili i nagradu. Posljednjih šest godina palijativna skrb se jako razvija i izuzetno mi je drago što smo među onima koju su na vrijeme prepoznali njenu važnost. U središtu naše pozornosti su pacijent i njegova obitelj, istaknula je Ahnetka Stjepanović koordinatorica palijativne zdravstvene skrbi Doma zdravlja Vukovar.

Nazočne su na promociji pozdravili i ravnateljica vukovarske bolnice dr Vesna Bosanac te zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček.

Pročitano 903 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić