Ispiši ovu stranicu

Župan Galić sa suradnicima posjetio Slovačku

Postoji mogućnost raznolike suradnje Postoji mogućnost raznolike suradnje Foto: VSŽ

Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, predvođeno županom Božom Galićem, posjetilo je Bratislavski samoupravni kraj u Slovačkoj.

Galić i suradnici sastali su se s direktorom Ureda Bratislavskog samoupravnog kraja Marijanom Viskupičem te razgovarali o mogućim oblicima suradnje ovih dviju županija. Uz župana Galića, sastanku su nazočile pročelnica Ureda župana Sandra Pinjuh i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj Zrinka Čobanković, direktor Agro-klastera Zdenko Podolar te viši savjetnik-specijalist za međunarodnu suradnju i EU poslove Krunoslav Srpak.

Slovačku manjinu na području Vukovarsko-srijemske županije predstavljao je predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije Milan Pucovsky.

Prijemi i razgovori su održani uz sudjelovanje izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Republike Hrvatske u Slovačkoj Republici Nj.E. Aleksandra Heine, a razgovorima  se pridružio i predsjednik Bratislavskog samoupravnog kraja Juraj Droba.

Župan Galić ovom je prigodom istaknuo kako u našoj županiji već dugi niz godina postoji dobra suradnja sa slovačkom nacionalnom manjinom.

- Vukovarsko-srijemska županija ima dobar geostrateški položaj i mnogo potencijala kao što su naše šume koje se prostiru na površini cca 70.000 ha te oranice kojih imamo cca 150.000 ha, a kao regije dosta smo slični. Tu vidimo mogućnosti za suradnju koja se može razvijati u mnogim područjima, kao što su turizam i kultura te poljoprivreda, posebno u području vinogradarstva i proizvodnji vina, ali i edukacije kroz uključivanje predstavnika slovačke manjine kako na području Vukovarsko-srijemske županije s jedne strane tako i predstavnika hrvatske manjine s druge strane - rekao je Galić.

U Slovačkoj živi oko 1400 Hrvata.

Pročitano 799 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar