Ispiši ovu stranicu

Počela državna matura

Počela državna matura Arhiva

Ove se godine za državnu maturu prijavilo ukupno 34.638 učenika. Za ispite iz obveznih predmeta - hrvatskoga jezika, matematike i stranog jezika - učenici su višu razinu ispita prijavljivali uglavnom iz hrvatskog i stranih jezika, dok je iz matematike ispit više razine prijavila jedna trećina pristupnika. Učenici su i ove godine iskazali velik interes za STEM područja i društvene znanosti. Od izbornih predmeta najviše maturanata prijavilo fiziku (8602), a slijede biologija (6306), politika i gospodarstvo (5810), psihologija (4598), kemija (4207) te informatika (3022). Najmanje zanimanja maturanti su pokazali za polaganje etike (74), glazbene umjetnosti (120), vjeronauka (140) i logike (149). 

Ispiti se polažu tijekom četiri tjedna. Državna matura počela je ispitima iz materinskih jezika nacionalnih manjina - češkog, mađarskog, srpskog i talijanskog (viša i niža razina) te ispit iz grčkog jezika. Nastavlja se esejom iz materinskog jezika pripadnika nacionalnih manjina, latinskim jezikom na obje razine, kemijom, filozofijom, njemačkim jezikom na obje razine, poviješću, fizikom te politikom i gospodarstvom. 
Drugi tjedan slijede ispiti iz geografije i sociologije, likovne umjetnosti, obje razine talijanskog jezika, biologije i psihologije te informatike i vjeronauka.
Treći tjedan polaže se Hrvatski jezik, piše se esej, a na redu su i obje razine francuskog jezika. Za višu razinu hrvatskoga jezika prijavilo se nešto više od 22 tisuće pristupnika, dok ih je osnovnu razinu prijavilo 9,8 tisuća. Također se polaže engleski jezik, iz kojeg se na višu razinu prijavilo više od 18 tisuća pristupnika te više od 11 tisuća na nižu.
Zadnji tjedan polaže se matematika, za koju se za višu razinu prijavilo 11.252, a za nižu 21.139 učenik te logika i obje razine španjolskog jezika. Državna matura završava 28. lipnja ispitima iz glazbene umjetnosti i etike. 

Rezultati će biti objavljeni 10. srpnja, rok za prigovore je dva dana, a konačni rezultati bit će poznati 15. srpnja. Podjela svjedodžbi je 17. srpnja. Jesenski rok državne mature počinje 21. kolovoza. 

Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) potvrđeno je da postoje dodatni postupci u cilju sprječavanja varanja na ispitima državne mature. Tako će ove godine pristupnici ispite pisati kemijskim olovkama koje će centar dostaviti u škole i ispitne centre i neće se moći koristiti vlastitim olovkama, a uz to zabranila se uporaba različitih elektronskih i elektroničkih sredstava i uređaja koji bi mogli pomoći varanju. Uz te promjene, istaknuli su pojednostavljenje pribora za ispite iz matematike, fizike i kemije, što je navedeno u Ispitnim katalozima objavljenim početkom ove školske godine. 

Pročitano 1058 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić