Ispiši ovu stranicu

U Vukovaru otkazan nastup pjevača koji u svojim pjesmama podupire velikosrpsku agresiju

U Vukovaru otkazan nastup pjevača koji u svojim pjesmama podupire velikosrpsku agresiju Foto: HRV

Na Aktualnome satu  sjednice Gradskoga vijeća Grada Vukovara najviše se raspravljalo o nastupu Momčila Stanića - Mome, koji je u Domovinskom ratu predvodio službeni Vojni orkestar 39. banijskog korpusa srpske vojske Krajine te Expres benda, a koji su u okviru „Zavičajne večeri“ Zavičajnog kluba Kordunaša i Banijaca „Miloš Vojnović“, večeras trebali nastupiti  vukovarskom restoranu „Mornar“, koji je u vlasništvu tvrtke SEDES d.o.o. čiji su osnivači Samostalna demokratska srpska stranka i Srpsko narodno vijeće.

Vijećnik HDZ-a Domagoj Bilić naglasio je kako Stanić u svojim pjesmama podupire velikosrpsku agresiju, prijeti Hrvatima te prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu stihovima “Čik Franjo, čik, dođi na Baniju pa da vidiš kako braća Srbi biju“, zbog čega su se mnoge braniteljske udruge i građani cijele Hrvatske usprotivili njegovu nastupu u našemu gradu. Upitao je gradonačelnika Ivana Penavu za komentar. 


Penava je rekao kako je žurno reagirao prema mjerodavnim institucijama, Policijskoj postaji Vukovar i Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru s ciljem onemogućavanja održavanja ovog događaja te je pravodobnim i žurnim reagiranjem djelatnika Policijske postaje Vukovar organizator otkazao nastup spornog izvođača.

- Grad Vukovar se ograđuje od svake vrste nacionalne isključivosti i vjerske netrpeljivosti koja može unijeti razdor i nemir među građane Vukovara te smatra kako u demokratskim državama nema mjesta za glazbene izvođače koji svojim nastupima omalovažavaju i vrijeđaju temeljne vrijednosti naroda države u kojoj nastupaju. Stoga, Grad Vukovar ne podržava ni gostovanje glazbenog izvođača Momčila Stanića - Mome i Expres benda koji svojim pjesmama potiču širenje mržnje i netrpeljivosti među većinskim i manjinskim narodom te narušavaju ugled i dostojanstvo Domovinskog rata i žrtve koju je hrvatski narod podnio za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku.

Isto tako, Grad Vukovar izražava nezadovoljstvo radom pojedinih državnih institucija koje svoje nedjelovanje opravdavaju svojom institucionalnom neovisnošću i nenadležnošću te takvim postupanjem doprinose da se ovakve i slične situacije moraju rješavati intervencijom građana i lokalnih vlasti, a ne njihovim sustavnim i pravovremenim djelovanjem koje bi za cilj imalo sprječavanje nastanka ovakvih pojava – rekao je Penava.

- Hrvatska država je naša država, to je naše dvorište i ne možemo nekoga drugoga poput Beograda, Beča, Rima… optuživati za ono što se događa kod nas. Netko nam remeti svakodnevan život i fokusiranost na probleme koji nas tište. Država mora urediti do koje razine se to smatra demokracijom i nekakvim pravom, a kada to postaje maligno i treba zabraniti. Moj je stav tu poprilično jasan. U tome vidim slabost ove države i institucija zbog koje se nanosi velika nepravda građanima Vukovara jer nas se kontinuirano vraća u prošlost i nerazjašnjene situacije čiji smo taoci. U ovoj se državi mora znati što se može, a što ne! Osobno ću se zalagati da se zakonski odredi i jasno stavi na papir što se smije, a što ne – poručio je Penava.
 

 

Pročitano 822 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić