Ispiši ovu stranicu

Tvrtka Tehnostan jedina ima električni automobil i vlastitu pametnu punionicu

Električni automobil Električni automobil Foto: Valerija Lozančić

U vlasništvu tvrtke Tehnostan nalazi se novo službeno vozilo, električni automobil Renault Zoe. Električna energija za punjenje ovog vozila dobiva se iz elektrane postavljene na krovu upravne zgrade koja osim što služi za punjenje električnog automobila, znatno smanjuje troškove grijanja i hlađenja upravne zgrade.

-Do sada smo mjesečno za gorivo izdvajali oko 1.200 kuna, a sada se vozimo besplatno, na  električnu energiju dobivenu iz naše elektrane. Automobil smo nabavili uz pomoć  Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je sufinancirao nabavu s maksimalnih 40%. Naši troškovi iznose oko 120.000 kuna i cijela bi nam se investicija, uz sadašnje cijene na tržištu, trebala vratiti za manje od 8 godina – pojasnio je direktor tvrtke Tehnostan d.o.o. Kristijan Lovrenščak.

Pametna punionica

Uz kupovinu automobila, tvrtka je kupila i pametnu punionicu koju je postavila u dvorištu zgrade. Jednim punjenjem prijeđu 270 km.
- S obzirom da smo od kolovoza i službeni proizvođači električne energije pojavila se ideja da napravimo sustav koji bi auto punio električnom energijom dobivenom iz fotonaponskih panela. Stoga smo na upravnoj zgradi postavili pametnu punionicu koja izvrsno funkcionira. Vozilo punimo jednom tjedno, uglavnom u drugoj smjeni kada nema potrebe za hlađenjem zgrade, tako da koristimo sunčane dane i nemamo troškove za gorivo – naglasio je Lovrenščak dodajući  kako s jednim punjenjem koje traje oko 4 sata, automobil može prijeći oko 270 km što ga čini idealnim za gradsku vožnju ili primjerice vožnju do Iloka gdje je Tehnostan od nedavno upravitelj zgrada. Rekao je i kako su troškovi održavanja ovakvog automobila neusporedivo manji nego troškovi održavanja klasičnog automobila jer ima elektromotor s dugim vijekom trajanja.

-Trenutno imamo još jedno službeno vozilo i ukoliko nam financije dopuste i njega ćemo u narednom razdoblju zamijeniti za električno vozilo – kaže Lovrenščak.

Pročitano 725 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić