Ispiši ovu stranicu

Razminirano 98 posto planiranih površina

Ilustracija Ilustracija Arhiva

Projekt "Naturavita" kojim je predviđeno razminiranje 25 četvornih kilometara u Osječko-baranjskoj županiji, ukupno je vrijedan 376,8 milijuna kuna, a do sada je razminirano 98 posto planiranih površina, istaknuto je na predstavljanju dosadašnjih rezultata, javlja Hina.

Načelnik Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Nikša Bogdanić rekao je na konferenciji za novinare kako se projekt provodi na području Osječko-baranjske županije, unutar područja zaštićenih ekološkom mrežom "Natura 2000" i Ramsarskom konvencijom. Njime su obuhvaćeni Park prirode Kopački rit i Regionalni park Mura – Drava. Vrijednost Projekta je 376,8 milijuna kuna, od čega 85 posto čine bespovratna sredstva iz EU Kohezijskog fonda, a provodi se od lipnja 2015. do rujna 2023. godine.

-Riječ je o razminiranju 25 četvornih kilometara, do sada je razminirano oko 98 posto planiranih površina, a preostali dio trebao bi biti razminiran do kraja studenoga. Nakon toga slijedi geodetska izmjera, analitika i izdavanje potvrde o razminiranosti tog područja - rekao je Bogdanić dodavši kako je do sada na tom razminiranom području pronađeno pet tisuća mina, a na drugim područjima Osječko-baranjske županije ostalo je još oko 25 četvornih kilometara pod minama.
-To znači da smo ovim projektom praktički prepolovili površine pod minama - dodao je.

Član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš ustvrdio je kako je to jedan od najvećih projekata u kojemu sudjeluje ova tvrtka, a nakon završetka razminiranja namjeravaju se obnoviti šumske površine na tom području.
-Izaslanik predsjednika Vlade RH saborski zastupnik Domagoj Mikulić rekao je kako je projekt "Naturavita" iznimno važan za Osječko-baranjsku županiju.
-Iako je rat odavno završio, ostala je opasnost od mina. Razminiranje tih područja bilo je od presudne važnosti što je prepoznala i Vlada RH, i evo sada smo pri kraju da županija bude očišćena od mina, nadam se da će projekt biti uspješno završen - rekao je Mikulić.

Pročitano 781 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić