Ispiši ovu stranicu

Počeo simpozij Cjelovita skrb za palijativnog bolesnika

U organizaciji Doma zdravlja Vukovar i suorganizaciji Hrvatskog društva za palijativnu medicinu i Hrvatskog liječničkog zbora u  Hrvatskom domu Vukovar svečano je počeo četvrti  simpozij palijativne skrbi s  međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom ''Cjelovita skrb za palijativnog bolesnika''. Cilj simpozija je promicanje palijativne skrbi i omogućavanje stjecanja novih znanja zdravstvenim djelatnicima i stručnim suradnicima uključenim u pružanje specijalističke palijativne skrbi.


Vlasta Vučevac, predsjednica Hrvatskoga društva za palijativnu medicinu pri Hrvatskome liječničkome zboru naglasila je kako je palijativna skrb u Hrvatskoj u zadnjih deset godina jako puno napredovala.
- Sad imamo nacionalni plan razvoja palijativne skrbi koji je postao prioritet u nacionalnom razvoju zdravstvene zaštite. Za sada u Hrvatskoj imamo 10 domova zdravlja koji doista aktivno rade, imaju i mobilne timove i koordinatore, 5 koji su u fazi snalaženja i 5 koji još nisu počeli raditi, također u 10 bolnica imamo odjel palijativne skrbi. Nama je cilj pokazati dobre rezultate i osnažiti one koji nisu počeli raditi kako bi palijativna skrb zaživjela u svakoj županiji, i u domovima zdravlja i u općim bolnicama – rekla je dr. Vučevac.

Ante Lohinski, ravnatelj Doma zdravlja Vukovar rekao je kako ova djelatnost zahtjeva jako puno ljubavi i truda.
-Mobilni tim doma zdravlja Vukovar skrbi o svojim pcijentima 365 dana godišnje, 24 sata na dan, a svake godine i pojačavamo aktivnosti. Uključili smo volontere branitelje koji nakon provedene edukacije zajedno s našim mobilnim timom obilaze branitelje, palijativne pacijente, što im znači jako puno. Osim toga u naš ćemo tim uvesti i stomatologa - rekao je Lohinski. 

Nakon svečanosti otvorenja održana je projekcija dokumentarnog filma ''Pouke o čovječnosti“ redatelja Branka Ištvančića. Film je nastao po istoimenoj knjizi autora dr. Veljka Đorđevića. Riječ je o potresnom, intimnom i dirljivom dokumentarcu o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su, u ratnom vihoru, 29. rujna 1991. uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali i spasili iz neprijateljskog okruženja u šest autobusa preko 300 psihijatrijskih bolesnika iz psihijatrijske bolnice u Pakracu, od kojih je većina bila srpske nacionalnosti, te na taj način stekli status heroja čovječnosti.
-Posebno me raduje da smo pozvani na sve svjetske psihijatrijske kongrese, a producenti filma su pozvani da sa ovom humanom čovječnošću koja se pokazala u nečovječnim uvjetima tijekom rata film prikažu diljem svijeta- rekao je dr Đorđević.

Dokumentarni film "Pouke o čovječnosti" nakon nedavne premijere na Pulskom filmskom festivalu, uvršten je u selekciju programa Docs for Sale 32. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu – IDFA-e, koji će se od 20. studenog do 1. prosinca 2019. godine održavati u Amsterdamu, a koji predstavlja jednu od najvažnijih manifestacija ovoga tipa u Europi i svijetu. Ovaj autorski dokumentarac snimljen je u produkciji udruge Artizana tijekom 2018. godine uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Grada Pakraca i Zaklade Adris. Premijerno prikazivanje film je imao na ovogodišnjem 66. Pulskom filmskom festivalu. Producent filma je Antun Ivanković.

Simpoziju je uz brojne liječnike i medicinsko osoblje nazočio i zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček. U glazbenom dijelu sudjelovao je zbor Gimnazije Vukovar.

Pročitano 1312 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić