Ispiši ovu stranicu

Kestenijadom ukazali na važnost prevencije raka prostate

Muškarcima iznad 40-e godine preporučuje se obavezan pregled prostate jednom godišnje Muškarcima iznad 40-e godine preporučuje se obavezan pregled prostate jednom godišnje Foto: Marija Molnar

U organizaciji vukovarske podružnice Udruge za prevenciju raka prostate i oboljelih od raka prostate, u središtu Vukovara održana je tradicionalna kestenijada za građane. Članovi udruge dijeleći pečeno kestenje, jer prostata podsjeća na plod pitomoga kestena, željeli su upoznati građane s važnosti prevencije raka prostate.

- U Vukovaru naša udruga djeluje već 10 godina. Jednom godišnje organiziramo kestenijadu za građane kako bismo promovirali prevenciju raka prostate. Naš je moto da ako kao muškarci jednom godišnje pregledavamo svoje automobile, trebamo pregledati i svoju prostatu jer rak prostate je vrlo podmukla bolest. Vađenje krvi, analizu urina i pregled ultrazvukom preporučamo svim muškarcima starijima od 40 godina – istaknuo je dopredsjednik udruge Josip Šumiga. Naglasio je i da muškarci moraju povesti više računa i aktivirati se o svome zdravlju te da se u tom smislu trebaju ugledati na žene koje su vrlo aktivne i svjesne opasnosti koje vrebaju njihovo reproduktivno zdravlje.

Grad Vukovar u ovu se akciju uključio financinjarem kestenja preko gradskoga Vijeća za prevenciju, a kestenijadu je posjetio i zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček.

- Želim čestitati udruzi na aktivnostima koje provodi u Vukovaru s ciljem upoznavanja i educiranja naših sugrađana o oboljenjima prostate i načinima prevencije. Podržavanjem ove akcije Grad Vukovar promovira zdrav način života i potrebu da se na vrijeme obave medicinski pregledi. I ja kao muškarac pozivam naše muške sugrađane starije od 40 godina da preventivno djeluju i pregledaju jednom godišnje prostatu u najbližoj medicinskoj ustanovi i svakako podržavam moto udruge da ukoliko svoja vozila servisiramo jednom godišnje trebamo servisirati i vlastito tijelo – istaknuo je Pavliček.

Od raka prostate u Hrvatskoj na godišnjoj razini oboli 1700 muškaraca, a umre 600. Bolest je izlječiva u prvom stadiju u 98 posto slučajeva, no s obzirom da nema simptoma redoviti pregledi kod urologa su nešto o čemu bi muškarci pogotovo nakon pedesete godine života trebali strogo voditi računa.

 

Pročitano 831 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar