Ispiši ovu stranicu

Međunarodni je dan osoba s invaliditetom

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiv HRV-a

Nakon što su Ujedinjeni narodi 3. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, Komisija za ljudska prava je, u rezoluciji od 5. ožujka 1993. godine, pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje tog datuma kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu. Prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom uključuju one osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprečavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s ostalima.

U Hrvatskoj živi 511 850 osoba s invaliditetom, od čega je 60 % muškaraca i 40 % žena, a u ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske osobe s invaliditetom čine 12 % stanovnika, podatci su Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.

Ovaj se dan diljem svijeta obilježava na različite načine, a u našem gradu večeras Vukovarske iskrice – udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama organizira priredbu te ujedno slavi i rođendan. Udruga postoji unazad 11 godina, osnovana je s ciljem brige o osobama s intelektualnim teškoćama nakon što izađu iz sustava obrazovanja. Njihova priredba počinje u 20 sati, a održava se u Ružičkinoj kući.

Pročitano 939 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar