Ispiši ovu stranicu

Potpisan ugovor za izvođenje radova moderniziranja željezničke pruge Vinkovci-Vukovar

Brže, sigurnije i jeftinije prometovanje Brže, sigurnije i jeftinije prometovanje Foto: Marija Molnar

U Gradskome muzeju Vukovar upriličena je svečanost potpisivanja ugovora za modernizaciju željezničke pruge Vinkovci-Vukovar. 

Ugovor za izvođenje radova potpisali su predstavnici HŽ Infrastrukture i zajednice španjolskih tvrtki Comsa S.a. i Comsa Instalaciones Y Sistemas Industriales S.a. 

Riječ je o projektu „Nadogradnja i elektrifikacija postojeće željezničke pruge od značaja za međunarodni promet M601 Vinkovci – Vukovar“ čiji ukupno prihvatljivi troškovi iznose 516,3 milijuna kuna od kojih Europska unija iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. iz Kohezijskog fonda sufinancira 85 posto sredstava.  

Potpisivanju ugovora nazočili su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Gabrijel Šokičić te predstavnici lokalne samouprave. Ministar Butković naglasio je iznimnu važnost projekta za naše područje.

- Osim što će se obnoviti pruga, ovaj projekt ima veliki značaj i za vukovarsku luku, povezivanje Vinkovaca i Vukovara u putničkom prijevozu te vjerujem da će doprinijeti razvoju ove županije i regije. Preostaje nam priprema projektne i studijske dokumentacije na bivšem desetom koridoru od Vinkovaca prema Zagrebu. Pojedini dijelovi te dionice su napravljeni, a HŽ insfrastruktura priprema i osigurala je sredstva za tu dokumentaciju iz EU fondova kako bi u idućem operativnom razdoblju bili spremni za njegovu gradnju – istaknuo je Butković.

Gradonačelnik Penava također je naglasio gospodarsku važnost ovog projekta. 

- Uvijek je modernizacija dobra. Nakon niza godina tijekom kojih Republika Hrvatska nije ulagala u željezničku infrastrukturu, konačno na istoku Hrvatske dobivamo ovaj projekt modernizacije i elektrifikacije pruge koja povezuje dva najveća grada u našoj županiji – Vukovar i Vinkovce. Naravno da nam je drago imati takav projekt i on za nas predstavlja značajan iskorak prema naprijed, prvenstveno u gospodarskom smislu. Moderna željeznička infrastruktura prijeko nam je potrebna kako bi poslovanje Luke Vukovar učinili učinkovitijim i rentabilnijim – istaknuo je Penava. 

Cilj nadogradnje i elektrifikacije pruge Vinkovci – Vukovar duljine 18,71 kilometar je povećanje opsega željezničkog teretnog prijevoza i prekrcaja robe u luci Vukovar te bolja povezanost željezničkog putničkog prijevoza Vukovarsko-srijemske županije s glavnim prometnim koridorima. Modernizacijom će se pruga Vinkovci – Vukovar unaprijediti za voznu brzinu vlakova do 120 km/h, čime će se vrijeme putovanja skratiti za 50 posto, naveo je predsjednik Uprave HŽ infrastrukture Ivan Kršić.

- Radi se o elektrifikaciji kompletne dionice, moderniziranju željezničko-cestovnih prijelaza, zamjeni jednog mosta, rekonstrukciji svih objekata na toj dionici, bržem, sigurnijem i jeftinijem prometovanju – naglasio je Kršić.

Radovi će trajati 24 mjeseca. 

Pročitano 835 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar