Ispiši ovu stranicu

Vukovarski je prosvjed tek uvod u zagrebački

Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara podnio zahtjev za ocjenom ustavnosti Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara podnio zahtjev za ocjenom ustavnosti Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina Foto: Marija Molnar

Nakon održanoga prosvjeda protiv uvođenja dvojezičnosti u Vukovar,  predstavnici Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara održali su u gradskoj vijećnici konferenciju za novinare. Predsjednik stožera Tomislav Josić istaknuo je kako je vukovarski prosvjed protekao mirno i dostojanstveno i kao generalna proba za onaj koji će organizirati u Zagrebu, najvjerojatnije u travnju.

Naglasio je kako će na zagrebačkom prosvjedu biti još glasniji za ostvarenje svojih ciljeva jer će u međuvremenu mobilizirati svih 500 tisuća hrvatskih branitelja, članova njihovih obitelji i prijatelja kako bi podržali njihovo nastojanje da se dvojezičnost u Vukovar ne uvodi. Cilj ovih aktivnosti je osigurati saborsku raspravu i na koncu odluku kojom će se Vukovar izuzeti iz odredbi Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina u dijelu koji se tiče uvođenja dvojezičnosti.

Josić je komentirao i medijsku blokadu kojoj je stožer bio izložen tijekom priprema za vukovarski prosvjed, naglasivši kako su jedino u lokalnim medijima imali mogućnost govoriti o svojim ciljevima. Kako je stožer jučer podnio Ustavnome sudu RH zahtjev za ocjenom ustavnosti Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina, član stožera Vlado Iljkić pojasnio je novinarima kako su spremni dokazivati da su u tome zakonu uočili pojave neustavnosti.

Naglasio je da stožer traži proglašenje Vukovara mjestom od posebnoga pijeteta te istaknuo da se ova situacija s uvođenjem dvojezičnosti može jednostavno riješiti ako ima političke volje.

Pročitano 2408 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar