Ispiši ovu stranicu

Predstavljena tri projekta važna za ruralni razvoj našeg područja

Suradnja županije i osječkoga fakulteta traje dugi niz godina Suradnja županije i osječkoga fakulteta traje dugi niz godina Foto: Marija Molnar

Gotovo 670 tisuća kuna vrijedna su tri projekta značajna za ruralni razvoj našega područja koja ovih dana kreću u realizaciju, a plod su suradnje Vukovarsko-srijemske županije i Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Riječ je o projektima Uvođenje potencijala poljoprivrednog zemljišta na trasi melioracijskog kanala Dunav-Sava vrijednog 187.500,00 kuna, Razvoj tehnologije obogaćivanja konzumnih jaja mikroelementima agronomskom biofortifikacijom komponenti krmne smjese čija je vrijednost 236.250,00 i projekt Otkrivanje i praćenje pojavnosti bolesti zlatne žutice vinove loze u vinogorju Srijem vrijedan 245.625,00 kuna. Projekte su predstavili župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić.

- Ovim projektima dokazujemo kako znamo, možemo i hoćemo gospodariti prirodnom osnovom. Tako kroz projekt vezan uz melioracijski kanal Dunav-Sava namjeravamo napraviti kompletnu pedološku analizu tla i vidjeti potencijale poljoprivrednog zemljišta koje se sada ne koristi odnosno vidjeti koje su to adekvatne poljoprivredne proizvodnje koje bi, a s obzirom na pogodnost tla, dale najbolji učinak - istaknuo je Zmaić.

Vezano uz projekt proizvodnje jaja, Zmaić je naglasio da se ovdje radi o projektu budućnosti odnosno o tzv. funkcionalnoj, obogaćnoj hrani koja se iznimno traži na inozemnom tržištu.

- Glede projekta koji se bavi zlatnom žuticom odnosno bolešću vinove loze čije neškodljivo uklanjanje traži radikalne mjere, struka treba dati i odgovore na pitanje koje sorte vinove loze preferirati u budućnosti na srijemskom vinogradarskom području – rekao je Zmaić. Na konferenciji je naglašeno kako će u okviru ovoga projekta biti izrađen i katastar zapuštenih vinograda u cilju uspješnog suzbijanja ove bolesti.

Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić ocijenio je dugogodišnju suradnju s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti na nizu projekata odličnom i korisnom te najavio njezin još jači nastavak i u budućnosti, a sve u cilju podizanja kvalitete poljoprivrednih proizvoda i plasmana kako na domaće tako i na strano tržište.

Pročitano 892 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar