Ispiši ovu stranicu

Održana terenska vježba sustava civilne zaštite

Održana terenska vježba sustava civilne zaštite novosti.hr

Terenska vježba sustava civilne zaštite na temu nesreće u pogonu koji sadrži opasne tvari održana je na lokaciji postrojenja Vinka Plus. Vježba je započela dojavom direktora pogona vinka centru 112 o istjecanju tekućeg amonijaka i mogućnosti ozlijeđenih osoba te postojanja opasnosti od nastanka požara. Centar 112 izvijestio je potom sve službe koje su zadužene za rješavanje ove situacije a koje su vrlo brzo izašle na teren.
Ciljevi i zadaće ove vježbe bili su provjera osposobljenosti i uvježbanosti djelatnika pravne osobe, koordinatora na lokaciji te operativnih snaga u gašenju požara, sprječavanja daljnjeg istjecanja opasne tvari, pružanju prve pomoći, zbrinjavanju ozlijeđenih i poginulih te sanaciji lokacije. Vježba je organizirana zajedničkom suradnjom Vukovarsko-srijemske županije i nadležnih službi, a sudjelovalo je oko 70 pripadnika operativnih snaga.

- Vježbom smo pokušali pokazati koliko su naše snage spremne i koliko možemo odgovoriti izazovima koji se stavljaju pred nas. Predstavili smo i novine koje smo uveli u zadnjih godinu dana, kojima pokušavamo unaprijediti aktivnosti s kojima se susrećemo svakodnevno, a to je prije svega da nam situacija na lokaciji bude pristupačna kako bi ocijenili što se događa, kolika je opasnost i da u svakom trenutku možemo reagirati, rekao je Zdravko Kelić, načelnik Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.

Na terenu su se našle četiri vatrogasne postrojbe, DVD Jarmina i Ivankovo, Javno-vatrogasna postrojba Vinkovci i Javno-vatrogasna postrojba Vukovar koja ima najbolju i najkompletniju opremu za rješavanje ovakvih situacija. Prva je na mjesto nesreće stigla JVP Vinkovci koja je odredila sigurnosne zone.

- Curenje amonijaka velika je opasnost za građane koji žive u blizini lokacije, ali i za one malo dalje. Prva ugroza je u samih 400 metara, a za sve ono što je dalje opasnost nastaje nakon nekoliko minuta. Po dojavi smo imali tri teže ozlijeđene osobe i sedam lakše ozlijeđenih, pojasnio je Stjepan Draganić, voditelj Službe civilne zaštite Vukovar.

Osim vatrogasaca u vježbi su sudjelovali Crveni križ i Hitna medicinska služba, a ravnatelj društva crvenog križa Vukovarsko srijemske županije Ivica Prskalo je rekao da je ekipa za logistiku postavila šator u kojemu su poljski kreveti, stolovi i klupe, a u šatoru je bila smještena i ekipu za pružanje prve pomoći ozlijeđenima. Bila je prisutna i ekipa za pružanje psihosocijalne podrške te službe traženja koja je popisala sve ozlijeđene kako bi imali evidenciju, zaključio je Prskalo.

Tajnik stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije, Ivan Kubiček u ime župana i predsjednika Stožera civilne zaštite Bože Galića uputio je zahvalu i čestitke svima na uspješno odrađenoj vježbi te najavio nova ulaganja u sustav civilne zaštite, Vukovarsko-srijemske županije i gradova u Vukovarsko-srijemskoj županiji kako bi sustav civilne zaštite bio još jači a pripadnici operativnih snaga i dalje visoko motivirani i spremni odraditi sve zadaće koje se stave pred njih.

Pročitano 1060 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI