NAJNOVIJE
U Republici Hrvatskoj 61 novozaražena osoba koronavirusom

U protekla 24 sata zabilježen je 61 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 586

Među njima je 121 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 8 pacijenata.

 Nema preminulih.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 5604 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 157 preminulo, a 4861 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 2008 osoba. 

Do danas su ukupno testirane 128 132 osobe, od toga 727 u posljednja 24 sata.

(Nedjelja, 09 Kolovoz 2020 14:06)
Osnovan Boćarski klub Šarengrad

Sportska zajednica Iloka i Vukovarsko – srijemske županije s početkom kolovoza bogatija je za još jedan kub.

Naime, u Šarengradu je osnovan boćarski klub “Šarengrad”. Kako u Šarengradu trenutno nema terena za boćanje plan čelnika kluba je do proljeća slijedeće godine izgraditi terene, a onda od 2021. godine krenuti s natjecanjem u nekoj od boćarskih liga.

S obzirom na broj kubova Boćarski klub Šarengrad u početku će se natjecati u 2. županijskoj boćarskoj ligi. Za predsjednika novoosnovanoga kluba izabran je Pero Ćorić dok su za dopredsjednike kluba izabrani Zdravko Paić i Ivan Opuhač. Tajnik Boćarskog kluba Šarengrad je Igor Jurgec.

(Nedjelja, 09 Kolovoz 2020 12:44)
OŽB: Osam novopozitivnih na koronavirus

U posljednja 24 sata u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek obrađeno je ukupno 129 uzoraka s područja Osječko-baranjske županije, a osam je bilo pozitivno na koronavirus.

(Nedjelja, 09 Kolovoz 2020 09:50)
U županiji šest novopozitivnih na koronavirus

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata šest je novih pozitivnih osoba na COVID-19.

(Nedjelja, 09 Kolovoz 2020 09:43)
Ministar Božinović najavljuje cijelu reformu MUP-a

Hrvatska policija ide u reformu koja će zahvatiti cijeli sustav s naglaskom na digitalizaciju i ubrzavanje rada, najavio je za Hinu potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na početku svog drugog mandata u MUP-u.

- Reforma će zahvatiti cijeli sustav. Njezini naglasci su u prvom redu korištenje fondova, digitalizacija na tragu potencijala koje je MUP dokazao i u vrijeme korona krize, a sukladno tome i ubrzavanje radnih procesa po svim linijama rada policije i izrada standardnih operativnih postupaka za rad policijskih službenika - kazao je Božinović.

Dodao je kako će reforma dovesti i do umrežavanja postojećih sustava s novim europskim informatičkim sustavima koji će, među ostalim, povećati unutarnju sigurnost granica.

Planirano je i umrežavanje i modernizacija sustava civilne zaštite, zajedno s izradom novog zakona o civilnoj zaštiti, ali i pomlađivanje kadrova u cijelom sustavu, uz rješavanje pitanja mirovina i otpremnina policijskim službenicima koji su ispunili uvjete za mirovinu.

(Subota, 08 Kolovoz 2020 15:09)
U Hrvatskoj 77 novozaraženih osoba na koronavirus, dvije osobe preminule

U protekla 24 sata zabilježeno je 77 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 569.

Među njima je 120 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 8 pacijenata. 

Dvije osobe su preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 5543 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 157 preminulo, a 4817 se oporavilo.

U samoizolaciji su trenutno 1962 osobe. 

Do danas je ukupno testirano 127 405 osoba, od toga 995 u posljednja 24 sata.

(Subota, 08 Kolovoz 2020 14:06)
11 novopozitivnih na koronavirus u županiji

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja je 24 sata 11 novopozitivnih osoba na COVID-19. 

(Subota, 08 Kolovoz 2020 10:11)

Miroslav Čorak

Četvrtak, 16 Srpanj 2020 17:40

Veleposlanik Republike Italije u Hrvatskoj Pierfrancesco Sacco bio je u nastupnom posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji, tom prilikom u maloj županijskoj vijećnici primio ga je župan Božo Galić, a teme sastanka bile su gospodarska i kulturna suradnja.

- Drago mi je što ćemo investirati još više sredstava u vukovarski muzej u cilju promicanja zaštićenog UNESCO-vog povijesnog i kulturnog blaga. Posebno smo sretni što smo došli ovdje, kako bi barem simbolično pomogli u nečemu što je zajedničko za naše dvije nacije, a to je sposobnost očuvanja i njegovanja našeg nasljeđa. Želimo unaprijediti  našu suradnju s posebnim naglaskom na hrvatsku kulturu velike povijesne važnosti koja je često bila prožeta tragičnim događajima. Svjesni smo da postoji puno prostora za napredak u odnosima između dvije zemlje i nadam se kako će se taj prostor i iskoristiti, a vjerujem da su mnoge godine zajedničke kulture dvaju naroda zalog prema unaprjeđenju naše suradnje na svim poljima, rekao je veleposlanik Sacco.

Župan Božo Galić izrazio je zadovoljstvo posjetom talijanskog veleposlanika.
- Velika je čast i zadovoljstvo što možemo ugostiti veleposlanika Republike Italije i što smo mogli razgovarati o unapređenju budućih odnosa, rekao je Galić.

U pratnji talijanskog veleposlanika bili su prvi tajnik Ilario Schettino i zaposlenica talijanskog Instituta za kulturu sa sjedištem u Zagrebu Elia Skazlić.

Četvrtak, 09 Srpanj 2020 10:50

Na sjednici gradskog vijeća Grada Vinkovaca većinom glasova vijećnika donesena je odluka o dodjeli javnih priznanja Grada Vinkovaca za 2020. Godinu. Na ovogodišnji natječaj pristiglo je više prijedloga ali su gradske vlasti na početku mandata zauzele stav kako će svake godine ići s pet laureata.
- Odlučili smo se za pet imena ili institucija, a to su dr.sc. Anica Bilić, upraviteljica Centra za znanstveni radu u Vinkovcima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dr.sc. Marko Dizdar, ravnatelj Instituta za arheologiju u Zagrebu, Antun Jelić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Vinkovci, Rukometni klub “Spačva” Vinkovci te prijatelj grada Vinkovaca Miro Kraljević, gradonačelnik grada Širokog Brijega s kojim već 25 godina imamo uspješnu suradnju”, rekao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić koji je i predsjednik Odbora za dodjelu javnih priznanja.

Zlatna plaketa “Grb Grada Vinkovaca” bit će već tradicionalno uručena na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada, blagdana sv. Ilije, zaštitnika Vinkovaca.

Na sjednici gradskog vijeća donesena je i odluka o izvršenju proračuna za 2019. Godinu u iznosu 161 milijun kuna te odluka o drugom rebalansu proračuna za 2020. godinu a prema rebalansu proračunska masa iznosi 289 milijuna i 680 tisuća kuna.

Utorak, 07 Srpanj 2020 16:17

Mobilnost stanovništva u kojem osobitu ulogu imaju turistička kretanja ima veliku ulogu u brzom širenju koronavirusa i postavlja se pitanje što će biti s kontinentalnim turizmom ove godine. Odgovore smo potražili kod direktorice turističke zajednice grada Vukovara Marine Sekulić

- Što se tiče utjecaja koronavirusa na turizam mislim da je to svugdje isto i ništa mi tu ne odskačemo od ostatka Hrvatske i svijeta. Naglasila bih da je početak ove godine zaista bio obećavajući što se tiče podataka u dolascima i u noćenjima međutim sredinom ožujka zabilježili smo pad od 50%, a u travnju i svibnju od 95%. Kada bi uspoređivali broj dolazaka i noćenja u prvih pola godine 2020. s podacima iz 2019. godine možemo reći da bilježimo pad od 56%, kaže Sekulić.

Situacija u kojoj se nalazi turizam ne samo u Slavoniji nego i u cijeloj Hrvatskoj i svijetu nije obećavajuća a Sekulić naglašava kako je ove godine u Vukovar trebalo pristati oko 350 turističkih kruzera.
- Broj kruzera najavljenih za ovu godinu bio je gotovo 350, a većina je otkazana. Pristala su samo dva kruzera, jedan u siječnju a drugi početkom ožujka. Vidjeti ćemo kako će se situacija razvijati i hoće li u jesen biti još nekih pristajanja i nadamo se da će se taj jesenski dio uspjeti održati, kaže Sekulić.

Manifestacije koje su se trebale održati u organizaciji turističke zajednice u suradnji sa Gradom Vukovarom su otkazane, a nepredvidiva situacija stavlja pod znak pitanja i one manifestacije koje su pred nama. – Vrlo teško je raditi i planirati u uvjetima kakve pred nas stavlja koronavirus. Svaka manifestacija zahtjeva duži period pripreme, određene radnje koje imaju financijske posljedice a ne znamo da li će se manifestacije uspjeti održati jer mjere se s obzirom na situaciju mijenjaju gotovo iz dana u dan. Naše manifestacije koje su se trebale održati u srpnju su otkazane. U najavi za kolovoz imamo 14. Vukovar film festival, VukovArt i Vukovarski maraton za koje se organizatori pripremaju kao da će ove manifestacije biti održane, ali dosta je teško zbog nepredvidive situacije jer ne znamo kako će sve izgledati za mjesec dana, govori Sekulić.

S obzirom na cjelokupnu situaciju u kojoj koronavirus onemogućava većinu aktivnosti Turistička zajednica Grada Vukovara okrenula se digitalnim medijima i promotivnim kampanjama na internetu. – Fokusirali smo se na digitalne medije i promotivne kampanje. Odradili smo promotivnu kampanju 'Vukovar za sva vremena' gdje smo pokušali odgovoriti na trendove u turizmu koji su se promijenili. U fokusu je sada destinacija koja može ponuditi sigurnost, izoliranost, očuvanu prirodu i određenu ugostiteljsku ponudu. Vjerujemo da će ova kampanja rezultirati povećanjem broja dolazaka kada vremena budu bolja, zaključila je Sekulić
Situaciju u kontinentalnom turizmu prokomentirala je i direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić-Srpak.

- Broj putovanja u ovoj situaciji s koronavirusom se drastično smanjio. Ono što kontinentalni turizam osjeća manje nego onaj primorski je da je to ipak manji pad ukupnog prometa. Ukupni indeksi na razini godine za područje Vukovarsko-srijemske županije govore nam da smo u padu od 55%. Kontinentalni turizam funkcionira, ima svoju tržišnu dinamiku i drugačije je tržišno posložen. Kod nas ima dosta noćenja koja su ostvarena s područja domaćeg tržišta i to je jedan od razloga što smo u ovoj krizi ostali na ovim brojkama oko 50%, govori Bušić-Srpak.

Prema riječima direktorice Srpak Bušić pred nama su vrlo neizvjesna vremena.
- Budućnost svih događanja koja su generirala velik broj posjetitelja, poput školskih posjeta Vukovaru ili Vinkovačkih jeseni je neizvjesna i situacija s tim događanjima će nam dati odgovor na to kakva će biti ova godina do kraja, ističe Bušić-Srpak i dodaje kako je najvažnije da svi, ugostitelji i turisti ostanu odgovorni i ponašaju se u skladu s epidemiološkim preporukama kako se ne bismo doveli u situaciju da se mjere postrože i da ponovno jedan dobar dio događanja i okupljanja bude zabranjen. Mislim da je to nešto što svi trebamo imati na umu, zaključila je Rujana Bušić-Srpak.

Ponedjeljak, 06 Srpanj 2020 12:29

Proteklog vikenda u Iloku je održan DunavArt Festival koji se kroz kulturu,  zabavu, gastro-enološku ponudu i gostoljubivost nastavlja pozicionirati kao jedan od vodećih događaja koji promovira destinacijski turizam u Slavoniji i Srijemu.

 - Radi se o jednom festivalu koji objedinjuje ovaj prostor uz rijeku Dunav. Ove godine smo se iznimno potrudili i u inat koroni smo uspjeli uz sve propisane mjere održati festival kao i prošle godine prvi vikend u srpnju, rekao je zamjenik gradonačelnice Grada Iloka Josip Kovač.

Na festivalu je posjetiteljima priređen raznovrsni program koji je uključivao koncerte, doručke i degustaciju vina.

- Dvodnevni program bio je raznovrstan, prve večeri imali smo glazbene nastupe jazz sastava, naši ugostitelji su predstavili gastro ponudu našega kraja, u večernjim satima smo imali Festival vina gdje su posjetitelji mogli degustirati vina koja se proizvode u Iloku, rekao je Kovač te dodao kako su ovakvi festivali iznimno važni za promociju Iloka kao turističke destinacije.

Srijeda, 01 Srpanj 2020 13:36

U Vinkovcima je otvoren 'Buba bar', ugostiteljski objekt u kojem će raditi osobe s Downovim sindromom i intelektualnim teškoćama. Projekt je to kojeg je pokrenula vinkovačka Udruga osoba s invaliditetom 'Bubamara' i prvi je takav ugostiteljski objekt u Hrvatskoj. U uređenje prostora u centru grada uloženo je ukupno sedam milijuna kuna istaknuo je predsjednik udruge Tomislav Velić.

- U uređenje objekta u središtu greda ukupno je uloženo oko sedam milijuna kuna, od čega je grad Vinkovci sudjelovao s više od četiri milijuna, pomogli su nam dosta i poduzetnici koji su donacijama osigurali sredstva, a udruga je uložila nešto manje od tri milijuna kuna. Mi želimo prostor u kojem će se ljudi osjećati ugodno, gdje će osobe s invaliditetom raditi i zarađivati a da pritom ne izgube pravo na invalidninu. Nema velike filozofije oko ove ideje, a osnova je rad i plaća za osobe s invaliditetom, rekao je predsjednik udruge 'Bubamara' Tomislav Velić.

Otvorenju 'Buba bara' nazočio je i ministar državne imovine Mario Banožić, koji rekao kako je jako dobro upoznat sa radom ove udruge te se osvrnuo na probleme koji su prethodili otvorenju.

- Jako dobro sam upoznat s radom udruge s obzirom da djeluju već dugi niz godina. Ovaj projekt kada se pokretao prije tri godine bio je na razini jako dobre ideje i Bubamarci su imali tu snagu da iz određenih programskih osnova povuku određena sredstva. Projekt je imao svoj tijek do prije nekoliko tjedana kada mi se predsjednik Velić obratio s određenim problemima vezanim za administraciju i ishođenje potrebnih dozvola. Riješili smo probleme i danas Buba bar ima svoju uporabnu dozvolu i svoje minimalne tehničke uvjete, rekao je minista Banožić.

'Buba bar' zaposliti će desetak osoba s Downovim sindromom i intelektualnim poteškoćama, raditi će cjelodnevno radno vrijeme, a uz kuglanu i kafić u planu je i proširenje sadržaja.

Utorak, 30 Lipanj 2020 10:45

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić iz samoizolacije uputio je pismo svim svećenicima i vjernicima đakovačko-osječke nadbiskupije u kojem je odredio odgodu svih prvopričesničkih i krizmenih slavlja zbog situacije s epidemijom koronavirusa, te pozvao na poštivanje svih mjera zaštite.

- Euharistijska i druga liturgijska slavlja odvijati će se prema planu uz poštivanje svih mjera zaštite. Na području naše nadbiskupije ove godine imamo dva mladomisnika zaređena za naslov naše mjesne Crkve te nekoliko mladomisnika koji su članovi pojedinih redovničkih zajednica ili drugih biskupija te ukoliko je moguće neka se euharistija u prigodi mladomisničkih slavlja na području naše nadbiskupije slavi na otvorenom prostoru uz poštivanje propisanih mjera zaštite od koronavirusa, navodi u pismu nadbiskup Hranić .

Nadbiskup je pozvao i ugostitelje da pokažu razumijevanje prema roditeljima prvopričesnika i krizmanika te prema mladomisnicima zbog otkazivanja obiteljskih slavlja u njihovim objektima.

Ponedjeljak, 29 Lipanj 2020 14:25

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, ravnatelj Županijske uprave za ceste Željko Galić, ministar državne imovine Mario Banožić, te saborski zastupnik u prošlom sazivu sabora Stevo Culej obišli su završne radove na izgradnji županijske ceste Prkovci – Babina Greda u dužini 11,2 kilometra.Riječ je o najvećem projektu županijske uprave za ceste vrijednom oko 20 milijuna kuna koji ima veliko značenje za stanovnike do sada izoliranog naselja Kladavac. 

-Ova cesta puno znači mještanima. Ovo su mala mjesta u kojima je nekada živjelo puno više ljudi ali zbog uvjeta života ljudi su odlazili. Ovo je cesta koja prolazi pored trase budućeg kalana Dunav-Sava, cesta povećava vrijednost i mogućnosti života na ovome području, rekao je župan Božo Galić.

Ministar državne imovine Mario Banožić poručio je kako jačanje svih gradova i općina bez obzira tko je na vlasti prioritet te da su više od svega bitni građani. 

Četvrtak, 25 Lipanj 2020 13:21

U prostorijama doma Općine Šodolovci, na prigodnoj svečanosti predstavljen je projekt 'Zaželi bolji život u Općini Šodolovci' i potpisan ugovor s dvadeset žena koje će u ovoj općini skrbiti o starijim i osobama u nepovoljnom položaju.

- Ovaj projekt donosi poboljšanje života u našu općinu što se tiče starijih i nemoćnih ljudi. Za sada imamo oko 90 korisnika a kroz projekt smo zaposlili 20 žena koje će se brinuti o ljudima u potrebi, rekao je zamjenik načelnika Općine Šodolovci koji vrši dužnost načelnika Dragan Zorić.

Vrijednost ovog projekta je 3.600.000,00 kuna a u potpunosti je financiran iz fondova europske unije. Sve žene koje su ispunile uvjete biti će zaposlene slijedeće dvije godine.

- Ukupno vrijeme provedbe ovog projekta je 30 mjeseci a zaposlili smo 20 žena koje će biti zaposlene slijedeće dvije godine. Plan je bio zaposliti  žene iz skupine starijih od 50 godina koje se nalaze u kategoriji teže zapošljivih osoba ali kroz natječaj nismo dobili dovoljan broj takvih prijava pa su skoro svi koji su se javili i zaposleni bez obzira na dob, zaključio je Zorić.

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija