Ispiši ovu stranicu

Dunavsku šetnicu u Vukovaru krasi drvored japanskih trešanja, a upravo su procvjetale

Potrebno im je između 25 i 30 godina da dosegnu puni rast Potrebno im je između 25 i 30 godina da dosegnu puni rast Foto: Marija Molnar

U studenome prošle godine realiziran je projekt sadnje 120 stabala japanske trešnje na dunavskoj šetnici u Vukovaru i to zajedničkom akcijom u kojoj su sudjelovali brojni građani, vrtići, škole, udruge, sportski klubovi, kulturno-umjetnička društva i dr. Ovih su dana trešnje i procvjetale po prvi put, pa je to bila prigoda da šetnicu obiđu čelnici Vukovara – gradonačelnik Ivan Penava i njegovi zamjenici Marijan Pavliček i Ivana Mujkić sa suradnicima.

- U japanskoj kulturi ova stabla simboliziraju nova rađanja i prolaznost života i tamo je upravo u tijeku tradicionalni običaj hanani koji u prijevodu znači promatranje cvijeća. I nas su taj običaj i višestoljetna japanska tradicija uživanja u ljepoti kratkotrajnog cvata trešanja potakli da u Vukovaru zasadimo ovaj drvored po uzoru na mnogobrojne gradove u svijetu. U namjenski zasađenim drvoredima ili parkovima s japanskim trešnjama održavaju se brojni festivali diljem svijeta pa je i naš plan da u godinama pred nama tako nešto napravimo i ovdje. Trešnje su po prvi puta procvjetale u Vukovaru pa na ovaj način želimo to označiti upravo na današnji Dan planeta Zemlje te ujedno zahvaliti našim sugrađanima koji se redovno odazivaju na ekološke akcije u našem gradu – istaknuo je Penava.

O drvoredu duž dunavske šetnice brinu djelatnici Komunalca, a po riječima Marije Tomašić, savjetnice za uređenje zelenih javnih površina u Gradu Vukovaru, postoji više od 200 vrsta stabala japanske trešnje. Prosjek visine stabla je osam metara, krošnje do 5 metara, a da bi dosegla svoj puni rast, japanskoj je trešnji potrebno između 25 i 30 godina. 

 

Pročitano 843 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar