Ispiši ovu stranicu

U Vukovaru odana počast bugarskim vojnicima poginulima u II svjetskom ratu

Veleposlanica Georgijeva Veleposlanica Georgijeva Foto: marija Molnar

Na Bugarskom vojnom groblju u Vukovaru, veleposlanica Republike Bugarske u RH, Nj.E. Genka Georgijeva i zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić odale su počast poginulim bugarskim vojnicima u II svjetskom ratu, položivši vijence podno spomen-obilježja.

- Ovaj je spomenik znak našeg zajedničkog poštovanja prema svim žrtvama tijekom II svjetskog rata. Bugarska je dala svoj doprinos tijekom njegove završne faze u borbi protiv fašizma kao i hrvatski narod. To što Vukovar čuva ovo groblje od iznimne je važnosti za nas, to su zajedničke vrijednosti i zajedničke uspomene na sve naše žrtve, a iznimna simbolika je u tome da su bugarska i hrvatska krv ovdje na Memorijalnome groblju u zajedničkoj zemlji – istaknula je veleposlanica Georgijeva.

 

Mujkic

 

Na ovome su mjestu pokopani posmrtni ostatci 1027 bugarskih časnika, dočasnika i vojnika bugarske carske vojske koja se nakon prevrata u Bugarskoj 1944. godine priključila sovjetskoj vojsci i krenula na Berlin. Dio ih je poginuo tijekom Dravske bitke, a dio tijekom borbi u Međimurju, no odlukom tadašnjih vlasti svi posmrtni ostatci sahranjeni su na groblju u Vukovaru.

 

Bugarsko groblje

 

- Bugarska i Hrvatska prijateljske su zemlje i nadam se da ćemo nakon ove epidemije češće govoriti o zajedničkim projektima. Za nas je važno da se Vukovar razvija kao moderan europski i dunavski grad jer je Dunav naša jaka poveznica – poručila je veleposlanica Georgijeva koja je ujedno odala počast i žrtvama Domovinskoga rata na Memorijalnome groblju. 

Pročitano 826 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar