Ispiši ovu stranicu

Granice su otvorene

Granice su otvorene Foto: Arhiv HRV-a

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je nove odluke vezane uz prelazak graničnih prijelaza Republike Hrvatske. Hrvatskim je državljanima omogućen  ulazak u RH kao i odlazak u inozemstvo, uz dakako pridržavanje općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Također, kada postoje poslovni razlozi ili gospodarski interesi, ulazak u RH , uz pridržavanje mjera HZJZ-a, omogućen je građanima država članica EU i članovima njihovih obitelji, državljanima trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ, osobama koje imaju pravo boravka na temelju drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize, a kao izuzetak odobren je ulazak i osobama koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga. 

- Jučerašnja odluka je hrvatskim državljanima omogućila izlazak i ulazak na teritorij Republike  Hrvatske, u skladu s uputama HZJZ-a", rekao je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnoga stožera civilne zaštite Davor Božinović te pojasnio da su granice otvorene prvenstveno u smislu kako bi se reaktiviralo gospodarstvo i kako bi gospodarstvenici mogli doći u Hrvatsku. Vezano uz osobne razloge, rekao je kako oni mogu biti različite prigode, ali prvenstveno prisustvovanje sahranama i slično.

- Mjere HZJZ-a su striktne. Bude li potrebno,  mogu se uvesti i testovi na granicama - poručio je Božinović.

Iz stožera je naglašeno i da ljudi koji ulaze u Hrvatsku više neće morati u samoizolaciju, ali da bi, sukladno uputama HZJZ-a, trebali izbjegavati više kontakata. 

Pročitano 728 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar