Ispiši ovu stranicu

Slavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Slavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja MORH

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u Hrvatskoj se slavi svake godine 5. kolovoza kao spomen na pobjedu u Domovinskome ratu. Na taj dan 1995. godine Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Podsjetimo, nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom snagom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. došlo je vrijeme za Oluju.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a i uništenih neprijateljskih sustava veze te topničke pripreme po vojnim ciljevima, hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Bila je to, u taktičkom i strateškom smislu, vojna operacija koju će zahvaljujući svojoj originalnosti i uspješnosti izučavati brojni vojni analitičari. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina.

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj, ne samo operacije Oluja nego i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

Vojno-redarstvenom operacijom Oluja vraćen je u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je, uz Bljesak, ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U samo 84 sata vojno-redarstvene operacije Oluja, u kojoj je bilo angažirano gotovo 200 tisuća hrvatskih vojnika i kojom je oslobođeno više od 10 000 četvornih kilometara dotad okupiranog područja, Hrvatska vojska ostvarila je sve zacrtane ciljeve i omogućila ostvarenje hrvatske samostalnosti, neovisnosti i slobode.

Ove godine zbog epidemioloških mjera, na Kninskoj tvrđavi nalazit će se samo sudionici programa, dok će uzvanici program s Kninske tvrđave pratiti preko video-zida smještenog na Trgu Dr. Ante Starčevića.

Svečanost će započeti zvonjavom Kninskih crkvenih zvona kojom se simbolično obilježava ulazak pripadnika HV-a u Grad Knin tijekom VRO Oluja, a nastavit će se programom na Kninskoj tvrđavi koji uključuje podizanje zastave Republike Hrvatske, minutu šutnje, čitanje povjesnice VRO Oluja, čitanje imena poginulih i nestalih pripadnika i ispaljivanje 25 počasnih plotuna u spomen na 25 obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja te prelet borbenog zrakoplova HRZ-a.

Program na Trgu dr. Ante Starčevića započinje u 10,15 polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te polaganjem 25 crvenih ruža na spomenik hrvatske pobjede “Oluja 95” u spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje u VRO Oluja. Uslijedit će molitva odrješenja koju će predvoditi vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, prigodna obraćanja visokih uzvanika te program Akrobatske grupe Krila Oluje.

Pročitano 704 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI