Ispiši ovu stranicu

U Hrvatskoj je došlo do porasta obiteljskoga nasilja za čak 25 posto

U Hrvatskoj je došlo do porasta obiteljskoga nasilja za čak 25 posto Foto: ŽT

Povodom Nacionalnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se u Hrvatskoj obilježava 22.rujna, u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održan je sastanak Županijskoga tima Vukovarsko-srijemske županije za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Članovi i članice tima su ispred svojih ustanova, institucija i organizacija iznijeli prikupljene statistike o broju slučajeva nasilja nad ženama i nasilja u obitelji za ovu godinu u odnosu na prošlu.

- To su podatci Ministarstva unutarnjih poslova, Centara za socijalnu skrb i udruga koje pružaju savjetodavni rad žrtvama, osobno, telefonom ili online, a koji pokazuju da je globalno došlo do porasta broja osoba koje traže pomoć, javljaju se policiji zbog nasilja ili koje su uključene u sustav pomoći kroz Centre za socijalnu skrb. Ujedno se na webinaru, koje je povodom Nacionalnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama organiziralo Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, od dr.sc.Deana Ajdukovića s Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, moglo čuti da je u Hrvatskoj došlo do porasta obiteljskoga nasilja i to za čak 25 posto te da je primjetno puno više prijavljivanja težih oblika nasilja - istaknula je voditeljica Županijskoga tima Ivana Sučić.

Stoga je važno, naglašava Sučić, da država poduzme sve potrebne korake kako bi se spriječilo nasilje u obitelji i kako bi javnost postala svjesna da je rješavanje obiteljskoga nasilja ključno za društvo u cjelini jer ono na neki način odražava i utječe na stanje u državi.

- Donijeli smo na sastanku Županijskoga tima zaključak kako je zbog ove aktualne situacije iznimno važno raditi na prevenciji ali i pomoći u smislu smještavanja žrtava obiteljskoga nasilja u skloništa kao i na savjetodavnom radu sa žrtvama, a posebno je važno sankcioniranje počinitelja nasilja kako bismo se mogli adekvatno nositi s ovim problemom, posebno sada u vrijeme pandemije Covida-19 – naglasila je Sučić.

Iz Županijskoga su tima inače prošle godine svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave u našoj županiji poslali zaključak da su, sukladno Nacionalnoj strategiji za borbu protiv nasilja u obitelji, dužni financirati rad skloništa i savjetovališta za žrtve obiteljskoga nasilja.

- U tom smislu su Grad Vukovar, Grad Vinkovci te općine Tompojevci i Vrbanja uplatili ukupno 23 tisuće kuna za rad skloništa za žrtve obiteljskoga nasilja, a svakako treba istaknuti Vukovarsko-srijemsku županiju koja posljednjih 12 godina financira rad skloništa – rekla je Sučić.

 

Pročitano 720 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar