Ispiši ovu stranicu

Spajati, a ne razdvajati vukovarsku djecu

Ilustracija Ilustracija www.she.hr

U Uredu Predsjednika RH predstavljeni su rezultati istraživanja "Škola i socijalna integracija mladih u Vukovaru", koje je tijekom deset godina na uzorku 4.868 učenika osnovnih i srednjih vukovarskih škola u kojima se nastava prati na hrvatskom i srpskom jeziku, provelo dvoje autora - Dinka Čorkalo Biruški i Dean Ajduković s Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.

Rezultati upućuju na to da se škola, ne dovodeći u pitanje manjinska prava na posebne oblike obrazovanja, može kreativno iskoristiti kao prostor za socijalnu integraciju mladih, no upozoravaju autori, takav iskorak djeca i mladi ne mogu napraviti sami i treba im aktivna ptpora i zalaganje odgovornih odraslih osoba.

Rezultati su predstavljeni ravnateljima vukovarskih škola, predstavnicima lokalnih vlasti i srpskih manjinskih udruga, Vlade RH te stranim veleposlanicima. Predsjednik Ivo Josipović tijekom predstavljanja  pozvao je  na "uvažavanje specifičnosti i poštivanje prava nacionalnih manjina, ali i zajednički život – ne jedni pored drugih, nego zajedno rješavajući probleme".

 

Pročitano 2139 puta
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar