Ispiši ovu stranicu

Veliko priznanje projektu „Madein Danube“

Veliko priznanje projektu „Madein Danube“ Foto: HRV arhiva

S ciljem povećanja razine osviještenosti građana o dosadašnjem uspješnom korištenju sredstava EU i predstavljanja brojnih uspješnih lokalnih EU projekata, u suradnji Hrvatske zajednice županija s HanzaMediom, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i portalom Župan.hr organiziran je natječaj  „Izbor za najbolji EU projekt“.  Vukovarsko-srijemska županija predstavila se s projektom „Made in Danube - Transnacionalna suradnja i u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama osvojila 2. mjesto na svečanosti dodjele nagrada održanoj u Zagrebu.

Projekte su prijavljivale županije i županijske razvojne agencije, u kojima su sudjelovale kao nositelj ili partner projekta, a mogle su se prijaviti i predstaviti s projektima koji su provedeni i/ili završeni u 2018. i 2019. godini. Peteročlani žiri odlučio je o pobjednicima u četiri kategorije – doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, prekograničnoj suradnji, znanosti i inovacijama te poduzetništvu, a posebna se nagrada dodjeljivala u kategoriji glasova čitatelja Jutarnjeg lista.

Vukovarsko-srijemska županija u „Izboru za najbolji EU projekt“ bila je nominirana u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama, gdje se predstavila s projektom „Madein Danube - Transnacionalna suradnja s ciljem transformacije znanja u utržive proizvode i usluge za održivo dunavsko društvo budućnosti“ i osvojila 2. mjesto, dok je 1. mjesto pripalo Virovitičko-podravskoj županiji i projektu „Budi STEMpatičan!“ u istoj kategoriji.

Osvojeno 2. mjesto predstavlja priznanje cijelom timu, koji je sudjelovao u pripremi i provedbi projekta vrijednog više od 14 milijuna kuna, a koji obuhvaća 18 partnera iz 10 podunavskih zemalja. Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije je nosila ulogu projektnog partnera, a projekt je trajao dvije i pol godine (od 1. siječnja 2017. godine do 30. lipnja 2019. godine).

Projekt „Madein Danube“ imao je za cilj poboljšati uvjete za suradnju između tvrtki, znanstveno-istraživačkih institucija i javnih tijela u područjubio ekonomije, temeljene na inovacijama, kako bi se inovativne ideje transformirale u proizvode i usluge, na način da lokalni znanstveni rezultati budu dostupni na transnacionalnoj razini,kako bi se ostvario dugoročni prijenos znanja, inovacija i tehnologije u dunavskoj regiji. U okviru projekta su izrađena 3 Lokalna akcijska plana: Lokalni akcijski plan za pametnu poljoprivredu (Slovačka),Lokalni akcijski plan za bioenergiju (Srbija) i Lokalni akcijski plan za održivošumarstvo (Vukovarsko-srijemska županija, Hrvatska). Ostvareno je više od predviđenih 15 inovacijskih partnerstava između tvrtki i znanstveno-istraživačkih instituta i preko 40 sporazuma o suradnji između tvrtki u navedenim sektorima.

U kategoriji Najbolji EU projekt prema izboru čitatelja Jutarnjeg lista 1. mjesto je osvojio projekt "Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko-moslavačkoj županiji osnivanjem poduzetničkog inkubatora PISMO-Novska", Sisačko-moslavačkežupanije, stoji u priopćenju Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije.

Pročitano 608 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić