Ispiši ovu stranicu

Otvoren vukovarski Vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva

Izgradnja Vukovarskog vodotornja započela je 1964. godine, a dovršena 1968. kada je i pušten u rad. Tada je sa svojih 50 metara visine bio drugi po visini vodotoranj u svijetu, no danas je zasigurno najpoznatiji kao najveći simbol obrane Vukovara. Tijekom srbo-četničke agresije na grad 1991. godine, pogođen je sa 640 projektila, no odbio se srušiti. Sa svim svojim ranama i ponosnim stijegom na vrhu potaknuo je hrvatsko zajedništvo kojim su u donatorskoj akciji prikupljena sredstva za njegovu obnovu.

Pogled s najponosnijeg mjesta na svijetu omogućilo je čak 6.987 donatora sa svih kontinenata, a njihova će imena ostati zauvijek upisana u ovaj spomenik hrvatskog stradanja u prošlosti i simbol zajedništva u budućnosti.

Danas je Vodotoranj konzerviran izvana te baš kao i hrabri ratnici ne skriva svoje ožiljke nego ponosno priča priču o otporu i snazi. Unutrašnjost Vodotornja je Memorijalno spomen obilježje Domovinskog rata i krije slike i uspomene na sve one kojih više nema i na dane koje Hrvatska zaboravit neće.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako je ponosan i sretan jer je došao dan kada Vodotoranj otvara svoja vrata.

- Otvorenje jednog ovakvog objekta puno znači gradu Vukovaru i vukovarcima, ali i cijeloj Hrvatskoj. Cijela Hrvatska zajedno s dijasporom bila je uključena u obnovu Vodotornja. Presretni smo što smo dočekali da Vodotoranj otvori svoja vrata. Ono što nas očekuje i čemu se veselimo je to da će Vodotoranj dati kroz svoju dostupnost posjetiteljima, dodatnu prepoznatljivost Vukovaru i svega dobroga, od čega će građani Vukovara profitirati i bolje živjeti, od onih radnih mjesta o kojima smo govorili pa sve do objekata privatnih, ugostiteljskih i smještajnih koji niču uz sami objekt. Vodotoranj će omogućiti gradu Vukovaru jednu novu dimenziju – rekao je Penava.

Radovi na obnovi Vodotornja započeli su u svibnju 2017. godine, a predviđen završetak bio je do kraja 2018. uz procjenu troškova od oko 20 milijuna kuna, no konačna obnova Vodotornja na kraju iznosi 46 milijuna kuna od kojih je kroz donacije prikupljeno 39 milijuna kuna. 

Prema riječima Ivana Penave zbog stanja operative i grešaka na projektu obnova se odužila sve do jeseni 2020. godine.

- Do poteškoća u obnovi došlo je prvo zbog kompliciranosti samog Vodotornja i nepoznanicama koje su bile prisutne, a koje se nisu mogle sagledati obzirom na oštećenost unutar same građevine i postojanja vodospreme koju je bilo potrebno ukloniti kako bi se mogli uočiti drugi detalji – rekao je Penava te naglasio kako je bilo i različitih propusta kako u fazi projektiranja tako i u fazi izvođenja radova.

- Ostaju još neki manji radovi na kojima ćemo u mjesecima pred nama raditi – pojasnio je gradonačelnik.

Zbog epidemioloških mjera vezanih uz pandemiju koronavirusa svečanost je bila zatvorena za javnost, ali omogućeno je izravno praćenje preko službenih internetskih stranica Grada Vukovara (www.vukovar.hr) i tvrtke Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva d.o.o. (www.vukovarskivodotoranj.hr), kao i putem društvenih mreža - Facebook stranica Grada Vukovara, gradonačelnika Ivana Penave, zamjenika gradonačelnika Marijana Pavličeka i zamjenice Ivane Mujkić,  Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva te putem etera HRV-a.

Pročitano 823 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI