Ispiši ovu stranicu

Stope svetog Martina

Stope svetog Martina Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Povodom Dana Vukovarsko-srijemske županije i blagdana zaštitnika Županije, sv. Martina, biskupa, u Privlaci i Bošnjacima svečano su otkrivene dvije ploče „Stope sv. Martina“. Postavljanje stopa dio je Europskog kulturnog programa kojemu je cilj očuvanje univerzalne europske kulturne baštine sv. Martina, a provodi se s idejom povezivanja mjesta i krajeva diljem Europe kojima je prošao sv. Martin.

-Velika je ovo stvar za cjelokupnu turističku ponudu naše županije i želim da nam ove ploče privuku još više ljudi. Sveti Martin poznat je bio po svojoj dobroti i pomaganju drugima i ove Stope simbolično predstavljaju njegovo djelovanje i puteve kojima je prolazio, a meni je drago što ti putevi uključuju i našu županiju - rekao je prigodom otkrivanja ploče župan vukovarsko-srijemski Božo Galić.

Osnovan je i Europski kulturni centar sv. Martin iz Toursa (Centre culturel européen Saint Martin de Tours), koji djeluje u Francuskoj. U Hrvatskoj je Udruga Baština sv. Martina  registrirana 2006. godine, a od 2009. (prema naputcima Centra iz Toursa) preimenovana u Kulturni centar sv. Martin – Hrvatska, koji se kontinuirano razvija.  Jedan od programa Kulturnog centra je i postavljanje ploče “Stopama sv. Martina”  čiji je cilj upoznati se s krajevima i mjestima koji su izravno povezani s putovima koje je prohodao sv. Martin.

Ploča je 2017.godine postavljena i u Svinjarevcima.  Stopa sv. Martina u Privlaci je  23. po redu postavljena u Hrvatskoj, a u Bošnjacima 24.

Pročitano 599 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić