Ispiši ovu stranicu

Bakina škrinja udruge Tko se boji sutra još? -Vukovar

Bakina škrinja udruge Tko se boji sutra još? -Vukovar Foto: TSBSJV

U Udruzi za pomoć i podršku roditeljima djece s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima Tko se boji sutra još? - Vukovar, pokrenut je projekt Bakina škrinja tijekom čije će realizacije članovi udruge i gostujući voditelji, svakoga mjeseca organizirati po jednu radionicu u svrhu očuvanja tradicijskih vrijednosti ovoga kraja i kulturne baštine naših starih.

- Spojem tradicionalnih tehnika, teksturnih tkanina, recikliranjem materijala baš kako su to naše stare bake nekada radile i spojem današnjeg modernog, stvarat ćemo rukotvorine na susretima članova jednom mjesečno i u njih utkati strpljenje, ljubav, stalnost, zajedništvo, mir i ostale ljudske vrijednosti – naglašava predsjednica udruge Maja Prakaturović.

Bit će tu starih tkalačkih tehnika, vezenja, heklanja, bojanja, šivanja, štrikanja, štirkanja kako bi nastale košarice, unikatni nakit, lutkice, lavanda vrećice, vijenci, patuljci, kutijice za nakit, medenjaci, sapuni i ostalo.

- Uz razgovor, opuštanje, ugodnu atmosferu i poštivanje propisanih epidemioloških mjera, članovi udruge na ovaj će način oživljavati uspomene naših starih utkanih u jedinstvenim, unikatnim, ručno izrađenim rukotvorinama koje ćemo kao udruga predstavljati na organiziranim štandovima u gradu, županiji, župama i drugdje, a prvi takav susret sa zajednicom bit će, nadamo se, tijekom Adventa u Vukovaru.

Održana je i prva radionica pod nazivom Mirisne vrećice lavande u kojoj su sudionici u etapama prošli postupak izrade finalnog proizvoda, od krojenja autohtone šokačke tkanine uzorka šarenice, šivanja vrećica, bojanja i oslikavanja, finalnog ukrašavanja, punjenja sušenim cvijetom lavande i ukrasnog vezanja.

- Svaka od etapa predstavljena je i teorijskim dijelom o tradicionalnim tkaninama, dijelićem naše povijesti pa sve do blagodati i koristi biljke lavande i njezine iskoristivosti u kućanstvu i danas. Spojem tradicijskih tehnika i znanja i današnjeg modernog doba izradili smo malu i korisnu, oku nadamo se, ugodnu rukotvorinu, podružili se i zabavili, dakako uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera – pojasnila je Prakaturović, ujedno zahvaljujući svim dosad pridruženim donatorima repromaterijala koji su sudjelovali u ovom projektu. Pozvala je i ostale da im se pridruže i podupru ovu akciju za koju se nada kako će im pomoći da prebrode ovo izrazito teško razdoblje za opstanak svih pa tako i njihove mlade udruge kao neprofitne organizacije koja nema osiguran stalni izvor financiranja. 

Bakina škrinja samostalni je financijski projekt udruge i realizirat će se idućih 18 mjeseci.

 

 

Pročitano 807 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar