Ispiši ovu stranicu

Spomenik Vukovaru u Crikvenici

Spomenik Vukovaru u Crikvenici Foto: Grad Vukovar

Kao trajna poveznica između gradova prijatelja, Vukovara i Crikvenice u Crikvenici je u Vukovarskoj ulici otkriven spomenik pod nazivom "Vječni plamen".

Spomenikom dominira slovo V koje simbolizira početno slovo grada Vukovara i riječi Victory (pobjeda). Vječni plamen simbolizira trajno sjećanje na hrabre ljude koji su dali život za slobodu domovine i na događaje od nacionalne važnosti. U željeznim formatima koji čine slovo V upisan je tekst: Vukovar 18.11.1991. i "Crikvenica pamti" (prevedeno na engleski, njemački i francuski -remembers. erinnert, se souvient). Plamen je simbolično prikazan svjetlećim pravokutnikom, što je ujedno oznaka državnosti. Skulptura je visoka 150 centimetara. Autorica je akademska kiparica Vesna Rožman Postić, koju je izabralo povjerenstvo u kojem su bili likovni stručnjaci i predstavnici Grada Crikvenice.

Uz izaslanicu predsjednika Vlade RH Majdu Burić, spomenik su zajednički otkrili izaslanik ministra hrvatskih branitelja Darko Nekić, izaslanik ministra obrane brigadni general  Željko Živanović, izaslanik vukovarskog gradonačelnika Dražen Kobašević i crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina.

Pročitano 465 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić