Ispiši ovu stranicu

Održan znanstveno-stručni skup Ratna bolnica Vukovar 1991. - dr.Juraj Njavro

Održan znanstveno-stručni skup Ratna bolnica Vukovar 1991. - dr.Juraj Njavro Foto: Arhiv HRV-a

U organizaciji Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. - Županijskog ogranka Vukovar i Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar, pod posebnim epidemiološkim mjerama, u Ružičkinoj kući u Vukovaru održan je XVI.znanstveno-stručni simpozij Ratna bolnica Vukovar 1991. - dr. Juraj Njavro. Predavači na simpoziju bili su vukovarski liječnici, medicinske sestre i gosti iz drugih znanstvenih ustanova, a prezentirana je i monografija Hrvatski sanitet ličke bojišnice.

I u ovoj kriznoj situaciji s epidemijom COVIDA-19, uspješno je organiziran ovaj tradicionalni skup, a ravnateljica Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar i ratna ravnateljica vukovarske bolnice dr.Vesna Bosanac, zahvalila je svima koji su došli i uveličali ovaj događaj.

 

DrBosanac

 

- Svake se godine ovdje nalazimo i evociramo sjećanja na 1991. Zadovoljna sam jer vidim među nama mlade kolege specijalizante. Jedan od naših ciljeva je ovim simpozijem prenijeti naša znanja i načine pristupa problemima i kriznim situacijama mladim kolegama liječnicima i medicinskim sestrama, ali i što je najvažnije, ostaviti iza sebe mlade koji će slijediti naš put – istaknula je dr.Bosanac.

Među predavačima, bila je i doc.dr.sc.Agneza Aleksijević, pomoćnica za sestrinstvo u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar koja je održala predavanje pod nazivom Bile smo medicinske sestre 1991.

- Prošle sam godine govorila o ubijenoj i ranjenoj djeci u Vukovaru, ove pak o medicinskim sestrama koje su radile 1991. godine, a koje i danas rade u vukovarskoj bolnici. One su simbol čovječnosti, humanosti i požrtvovnosti. U ratu nas je radio 130, prognano je 98 i jako ih se malo vratilo u Vukovar. Od njih koje su se vratile, u našoj bolnici radi deset sestara kao i pet liječnika iz tog vremena i mislim da zaslužuju posebnu pažnju – istaknula je Aleksijević.

Prisjetila se i kako je bilo raditi u ratnoj vukovarskoj bolnici

- Nije mi bilo teško s obzirom da sam taj posao odabrala s ljubavlju, a zdušno ga radim i dan danas. Sigurno da nam u onim ratnim uvjetima nije bilo lako, ali svi smo dragovoljno ostali svjesni svih nedaća koje su mogle i koje su se na kraju i dogodile – rekla je Aleksijević.

Znanstveno-stručni skup Ratna bolnica Vukovar 1991. - dr.Juraj Njavro održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, Minstarstva hrvatskih branitelja, Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatske liječničke komore, Hrvatske komore medicinskih sestara, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovar.

Nazočne je pozdravio i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

 

Pročitano 571 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar