Ispiši ovu stranicu

Božićna bajka po prvi puta u u perivoju dvorca Eltz

Božićna bajka po prvi puta u u perivoju dvorca Eltz Foto: Valerija Lozančić

Ovogodišnji Advent u Vukovaru, uz slogan: Radost, bez obzira na sve, dogodit će se u perivoju dvorca Eltz, a iako je bio u potpunosti pripremljen i popunjen kako tradicionalnim sadržajima tako i nekim novostima koji su planirani posebno za najmlađe sugrađane, nažalost, od dijela sadržaja zbog epidemioloških se mjera moralo odustati.

Advent će stoga biti drukčiji, no ne i manje privlačan, poručeno je s konferencije za medije održane u perivoju dvorca Eltz. Uz paljenje adventskih svijeća u Gradskom muzeju Vukovar u sklopu XXIII. vukovarskih adventskih svečanosti pod geslom Vukovar-simbol hrvatskog zajedništva, tu je i Ledena bajka na novom klizalištu. Ugođaju će pridonijeti i jaslice, iako ove godine ne žive, ali će ipak vjerno prikazivati rođenje Isusovo. Također, bit će postavljena i instalacija srijemskog božićnog sela kao i izložba anđela u Gradskom muzeju. Uživat ćemo i u nekoliko svjetlosnih instalacija – od stabla okićenog sto godina starim fenjerima do svjetlosne bajke i bojanja svjetlom u prigodnim motivima zgrade galerije Oranžerija zadnji vikend Adventa. Središte grada i prilazne ulice dodatno će se okititi, a s Radničkog doma odzvanjat će božićna glazba kojom će se popuniti božićni ugođaj kojega ni ove godine neće nedostajati u našem gradu.

 

Klizaliste 20

Novo klizalište

-Ovdje smo kako bismo predstavili ovu prekrasnu lokaciju perivoja dvorca Eltz s pogledom na Dunav na kojoj će se odvijati ovogodišnji Advent u Vukovaru.  Na novoj lokaciji, s novim klizalištem i posebnim blagdanskim uređenjem nastojat ćemo održati duh Božića i u ovim teškim vremenima. Već tradicionalno, svake godine Grad Vukovar omogućava građanima i svim posjetiteljima besplatno korištenje gradskog klizališta. U suradnji sa stručnjakom, diplomiranim kineziologom i specijalistom za ledene sportove Teom Šteterom, najmlađima će biti osigurana besplatna škola klizanja i razne animacije na klizalištu. Od sponzora smo ove godine do sada dobili oko 115.000 kn. Najveći sponzor je kao i svake godine PPD, a od većih su se ove godine uključili Vodovod grada Vukovara, Prima Commerce, Planum građenje i Lipapromet – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.
Novo klizalište istih je dimenzija kao i ranijih godina 20x30m, a sastoji se od zračno hlađenog rashladnika vode, zaštitne ograde i rashladne podloge. Ukupna vrijednost novog klizališta je 620.860 kn, a financira ga Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara. Tvrtka koja je ispostavila klizalište je Ice event j.d.o.o.. Isto tako, nabavljena je i nova montažna kućica i zaštitna ograda s mesh platnom vrijednosti 85.000 kn, a koju Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara sufinancira u iznosu od 79.140 kn. Tvrtka koja je ispostavila opremu za klizalište (kućicu) je Arcticd.o.o. U okviru programa Ledena bajka u Eltzu, pored klizališta bilo je predviđeno i postavljanje ledenog tobogana.

-Unatoč situaciji vezanoj uz koronavirus i mogućim strožim mjerama, nadam se da će sve biti u najboljem redu i da će, uz restriktivne mjere, najmlađi, ali i oni stariji Vukovarci moći  ovdje uživati, klizati, popiti čaj ili kuhano vino. Vjerujem kako će naši najmlađi ipak provesti ugodne zimske praznike – poručio je Penava.

Nažalost, ovoga će Adventa izostati klasični program s koncertima, radionicama za djecu, Kutkom Djeda Božićnjaka, predstavama, kulturno-umjetničkim sadržajima, ugostiteljskim kućicama i božićnim sajmom. Nećemo imati priliku voziti se božićnim vlakićem, božićnim kočijama niti božićnim brodom po Dunavu, a također neće se održati niti tradicionalni koncert Tiha noć u Vukovaru.
-Među ostalim, bilo je predviđeno preko 15 koncerata, razne radionice te vožnja kočijama i  božićnim vlakićem, ali ove godine i brodom po Dunavu, božićni sajam…ali nažalost to smo morali otkazati. Međutim u perivoju dvorca Eltz koji će obući jedno sasvim novo blagdansko ruho, dogodit će se Božićna čarolija. Vjerujem da će se u ovome bajkovitome prostoru  stvoriti neke nove uspomene bez obzira na situaciju, da ćemo svima pružiti radost Božića – rekla je direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić podsjetila je kako već 23. godine pokazuju tradicijske običaje našega kraja, ali i cijele Hrvatske od prvoga adventa do Božića, a pri tome su ugostili veliki broj kulturno-umjetničkih društava iz svih krajeva Hrvatske.
-XXIII. vukovarske adventske svečanosti održavaju se pod geslom Vukovar-simbol hrvatskog zajedništva upravo na tragu svega onoga što se događalo povodom otvaranja Vukovarskog vodotornja i na taj način i mi simboliziramo sve one hrvatske krajeve koji su svih ovih godina sudjelovali na svečanostima. Upalit ćemo četiri adventske svijeće uz popratni prigodni program koji će se održati u skladu s epidemiološkim mjerama. U prvoj nedjelji adventa otvorit ćemo izložbu fotografija renomiranog fotografa Ive Pervana Anđeli koja će prikazati ugođaj Božića u jednoj seoskoj i jednoj gradskoj kući – rekla je Marić.

Pročitano 727 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić