Ispiši ovu stranicu

Obilježena 10. godišnjica smrti Miroslava Tunjića, žrtve vršnjačkog nasilja

Obilježena  10. godišnjica smrti Miroslava Tunjića, žrtve vršnjačkog nasilja Foto: PU VSŽ

Kako bi potaknuli mlade na osobni angažman u promicanju kulture nenasilja, policijske službenice za prevenciju Policijske uprave vukovarsko-srijemske jučer su, 26. studenog, održale prigodni online program kojim je obilježena  10. godišnjica smrti Miroslava Tunjića, žrtve vršnjačkog nasilja.

Program pod nazivom „In memoriam Miroslav Tunjić“ proveden je u okviru  Nacionalnog preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“ i u organizaciji Policijske uprave vukovarsko-srijemske i partnera te uz potporu Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova, Županije vukovarsko-srijemske i Grada Županje. U programu je sudjelovao i frontmen grupe Adastra, Jeronim Marić, utemeljitelj i predsjednik Društva za promicanje glazbe – Zvuk svjetlosti koja se uspješno bori protiv “vjetrenjača” zvanih cipelarenje, šaka, šamar, hladno i vatreno oružje. Potporu projektu dali su i članovi obitelji Tunjić.

-U okviru „16 dana aktivizma“ u suradnji sa šest osnovnih i jednom srednjom školom na području  PU vukovarsko-srijemske proveden je niz preventivnih aktivnosti uoči obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i vršnjačkog nasilja, svih oblika nasilja, s ciljem senzibiliziranja javnosti za problematiku obiteljskog nasilja, nasilja nad ženama, među djecom i mladima, poticanje prijavljivanja nasilja i upoznavanja žrtava nasilja s njihovim pravima, kao i davanje informacija o svim mogućnostima koje stoje na raspolaganju žrtvi unutar različitih institucija.
Sve aktivnosti provode se u spomen na tragično preminulog Miroslava Tunjića kao i sve ostale žrtve vršnjačkog nasilja. U okviru programa „In memoriam Miroslav Tunjić predstavljeni su izabrani promotori nenasilja. Naime, iz ukupno 6 osnovnih i jedne srednje škole sa županjskog područja, učenici su među sobom odabrali po jednog „promotora nenasilja“.  Odabrane mlade osobe, ove godine uključile su se u obilježavanje „16 dana aktivizma“ na način da su, zbog epidemiološke situacije, izradili video uratke, putem kojih su, uz pomoć novih medija, pozvali mlade da se aktivno uključe u izgradnji ozračja nenasilnog okruženja. Promotori koji  su svojim srčanim radom, nesebičnim zalaganjem, djelima i ponašanjem od svojih vršnjaka odabrani za „promotora nenasilja“ i ove godine će biti simbolično nagrađeni, zahvaljujući pokroviteljstvu Grada Županje i Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droge i drugih ovisnosti Vukovarsko-srijemske Županije.

Kad je riječ o obilježavanju ovogodišnjih „16 dana aktivizma“, ovo je prvi put da su nas epidemiološki uvjeti zbog pandemije Covid-19, potaknuli na drugačiji način rada, koji nije dopuštao odlazak policijskih službenika u školu te su se cjelokupne aktivnosti odvijale pred manjim brojem sudionika. Međutim iskreno se nadamo da će provedene aktivnosti imati potreban edukativni karakter kako bi se mladima ukazalo na važnost razvijanja i njegovanja kulture nenasilja i dijaloga – poručuju iz PU vukovarsko-srijemske.

Pročitano 505 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić