Ispiši ovu stranicu

Krešić: porast novooboljelih u VSŽ ne povezuje se s Kolonom sjećanja

Krešić: porast novooboljelih u VSŽ ne povezuje se s Kolonom sjećanja Arhiva HRV

Na održanoj press konferenciji danas u Vinkovcima ravnateljica zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić komentirala je povećanje broja novozaraženih koronavirusom na području naše županije.

 -Povećanje broja oboljelih na području naše županije počelo je već početkom studenoga uz određene oscilacije u dnevnoj brojci porasta broja oboljelih. Povezujemo ga prvenstveno s obiteljskim okupljanjima, uključujući i proslavu kirbaja, ali i za ovo doba uobičajene svinjokolje na kojima sudjeluje više obitelji koje jedne drugima pomažu pa molim sve one koji održavaju svinjokolje da se one održavaju u krugu obitelji. Djelomično je uzrok i tehničke prirode jer je u županijskom Zavodu za javno zdravstvo započela provedba brzih antigenskih testova što je stanovništvu omogućilo veću dostupnost i brže rezultate testiranja. Vjerujem kako će u narednim danima porast broja oboljelih biti vezan uz veću dostupnost testiranja. Temeljem epidemiološke obrade oboljelih osoba doista ne možemo povezati porasta broja oboljelih sa sudjelovanjem u Koloni sjećanja – rekla je Krešić te istaknula kako zabrinjava činjenica što imamo veći broj osoba oboljelih s nepoznatim izvorom zaraze što ukazuje na to da je uspostavljen potpuno horizontalni prijenos virusa što znači i visok rizik zaraze.

Krešić je pozvala sve građane na maksimalnu odgovornost.

-Svi se moraju uključiti i dati svoj doprinos u ovoj borbi. Pojedinačno smo vrlo mali i nemoćni ali zajedno možemo dati puno. Ova pandemija traži zajedništvo i sudjelovanje svih. Svi željno isčekujemo cijepljenje i  sigurno smo da će pomoćin ali ono neće nadomjestiti osobno sudjelovanje svih građana. Ovo nije vrijeme za bilo kakve proslave i okupljanja nego za maksimalnu odgovornost svih - istaknula je Krešić.

Potvrdila je da su u bolnicama u Vinkovcima i Vukovaru hospitalizirane 62 osobe zbog koronavirusa te da je broj otpusta i prijema u posljednje vrijeme ujednačen. Očekuje se porast broja zaraženih pa time i broj hospitaliziranih, a u pripremi je sekundarni centar u kojem bi se smještale oboljele osobe s blažom kliničkom slikom i dovoljno oporavljeni koji još ne mogu na kućno liječenje.

Tajnik županijskog Stožera civilne zaštite Ivan Kubiček rekao je kako su brojke novozaraženih zabrinjavajuće. 

-Današnje brojke vrlo su ozbiljne. Zabrinjava činjenica da veći dio županije ima barem po jednu novopozitivnu zaraženu osobu što govori kako je virus široko rasprostanjen u populaciji. Pozivam sve sugrađane na poštivanje svih preporučenih mjera. Molim sve da drže distancu kako bi zaštitili sebe i svoje bližnje – rekao je tajnik Kubiček te pozvao gradske i općinske stožere da se maksimalno uključe i ponovno aktiviraju dežurne telefone i elektroničku poštu te sve svoje kapacitete stave na raspolaganje građanima kako bi dobili pojašnjenja za upite koje imaju.

Pročitano 510 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI