Ispiši ovu stranicu

HGK poziva potrošače da kupuju domaća božićna drvca

Hrvatska gospodarska komora (HGK) pozvala je potrošače da podrže domaću proizvodnju i kupuju domaća božićna drvca.

U priopćenju navode kako je u Hrvatskoj oko tisuću domaćih proizvođača koji svoja drvca većinom prodaju na domaćem tržištu.
-Prema podacima Državnog zavoda za statistiku naši su proizvođači prošle godine na tržište plasirali više od 200 tisuća drvaca – rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević dodajući kako je, s obzirom na tako velik broj domaćih proizvođača, potencijal izvoza značajan, posebice kada se uzme u obzir da je prošle godine izvezeno tek 310 komada drvaca i to smo u Bosnu i Hercegovinu, u vrijednosti manjoj od 1.300 eura.
-U istom razdoblju uvezeno je više od 28 tisuća komada božićnih drvaca, od čega dvije trećine iz Danske, koja je i najveći europski izvoznik božićnih drvaca, rekao je Kovačević  te pozvao potrošače da ove godine kupuju živa, hrvatska božićna drvca koja su označena posebnim markicama.

Iz HGK navode kako prodavati i proizvoditi božićna drvca mogu samo one fizičke i pravne osobe koje su upisane u Upisnik dobavljača božićnih drvaca, a među najvećim domaćim proizvođačima su Hrvatske šume.
Podsjećaju i kako se jedno drvce prosječno uzgaja deset godina, a svake se godine sade nova koja zamjenjuju prodana.
Također, životni vijek drvca ne završava s istekom blagdana, već se u skladu s principima kružnog gospodarstva, prikupljaju i zbrinjavaju na kompostištima.

Pročitano 403 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić