Ispiši ovu stranicu

Videom Poruka iz Vukovara obilježen Međunarodni dan solidarnosti

Videom Poruka iz Vukovara obilježen Međunarodni dan solidarnosti Foto: MUP

Dana 20.prosinca obilježili smo Međunarodni dan ljudske solidarnosti kojega je proglasio UN 2006.godine s ciljem promicanja kulture solidarnosti, međusobnog uvažavanja i tolerancije uz poticanje ljudskosti među ljudima i najviših moralnih i životnih vrijednosti. Tim povodom, a u okviru preventivnog projekta Ravnateljstva policije pod nazivom Zajedno protiv govora mržnje, predstavljen je video pod nazivom Poruka iz Vukovara. Kako je priopćeno iz policije, ovim videom žele potaknuti sveukupnu javnost da svojim javnim i društveno odgovornim ponašanjem zajednički dajemo osobni doprinos kako bismo ovaj svijet i naše društvo učinili zdravim, ljepšim i boljim.

"Solidarnost, suosjećanje, tolerancija i pomaganje drugima vrline su kojima bi društvo i pojedinac trebali težiti. Ovaj Međunarodni dan solidarnosti podsjetnik je ljudima o važnosti zajedništva, važnosti odgovornog ponašanja prema samima sebi i prema drugima. Solidarnost označava moralnu obvezu čovjeka za čovjeka u njihovom suživotu", poručeno je iz Ravnateljstva policije.

U ovom videu sudjeluju poznati Vukovarci i nekoliko duhovnika te svojim svojim porukama izražavaju protivljenje govoru mrženje, a podršku miru i zajedničkoj budućnosti. Priču vodi prvak drame Hrvatskog narodnog kazališta Dušan Bućan.

PODJELE NISU NAŠA BUDUĆNOST
Tako dr.Vesna Bosanac, ravnateljica Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar ističe da su u toj bolnici uvijek liječili sve ljude, pomagali i svima usađivali nadu za bolju budućnost.

- Ono što se dogodilo, duboko je podijelilo i nas i njih, a to nije naša budućnost. Naša je budućnost da gradimo mir i nikada više ne dopustimo da se takvo što više dogodi, ne samo nama nego nikome. Ono što mi danas gradimo ne samo u bolnici nego u cijelom gradu je zalog dobre budućnosti za svu našu djecu – poručuje dr.Bosanac.

NE GOVORU MRŽNJE, DA GOVORU LJUBAVI
Da su djeca mudra i da na ljubav odgovaraju ljubavlju, a na mržnju mržnjom, kaže prof.Davor Šijanović iz vukovarske Gimnazije.

- Kada mrziš, oduzimaš sebi nešto. Kada voliš postaješ bogatiji za ono što voliš. Kajanje i oprost put su prema istini i prema ljubavi, zato odgovorno kažemo ne prema govoru mržnje – naglašava Šijanović u videu.

Fra Ivica Jagodić, župnik Župe sv.Filipa i Jakova u Vukovaru ističe u svome nastupu da su svi sudionici u ovom videu ujedinjeni oko zajedničke poruke "reci ne govoru mržnje".

- Zato je moja poruka "reci da govoru ljubavi" – poručuje fra Jagodić.

Protojerej Ljubinko Jović, paroh bršadinski pak naglašava da bi ova zemlja bila raj kada bi se svi držali ljubavi.

- A kada bi se držali makar principa "što želite sebi to činite drugima, što ne želite sebi to ne činite drugima", onda bi zemlja ako ne raj bila blizu raja – govori u videu protojerej Jović.

JEZIK SE NAJLAKŠE POKREĆE I NAJTEŽE KONTROLIRA
Efendija Idriz Bešić, Medžlis islamske zajednice Gunja naglašava da su uzroci govora mržnje razni stereotipi i predrasude.

- Mi se dovoljno ne znamo i ne poznajemo. Moramo se upoznati zbližiti i družiti. U islamu je čuvanje jezika primarna stvar. Jezik je organ koji se najlakše pokreće, a najteže kontrolira.Čovjek je za razliku od životinje obdaren govorom, zato koristimo tu razliku i tu moć onako kako je najbolje. Govorimo tako, budimo razlog i dajmo povoda da netko zbog nas odahne, a netko uzdahne – poručuje efendija Bešić.

U videu sudjeluje i ravnateljica Gradskoga muzeja Vukovar Ružica Marić.

- Na temeljima prošlosti možemo graditi budućnost, ali samo ako živimo zajedno i ako gradimo zajedno. Zajedno ustvari i stvaramo našu budućnost – kaže Marić.

Poruka "ljubi bližnjega svoga toliko koliko ljubiš sebe" za Rozaliju Jakumetović, predsjednicu Udruge Mađara Grada Vukovara je najvažnija.

- U toj je poruci temelj našega života, prošlosti i budućnosti – naglašava Jakumetović.

Zajednička je poruka ovoga vide da prihvatiti druge i drugačije, glasno se usprotiviti govoru mržnje i nesnošljivosti, predstavlja zajedničku obvezu u izgradnji tolerantnog i zdravog društva.

Video se može pogledati na https://policija.gov.hr/vijesti/video-poruka-iz-vukovara-povodom-medjunarodnog-dana-ljudske-solidarnosti/5097

Pročitano 537 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar