Ispiši ovu stranicu

Kroz projekt Vrijeme je za osmjeh zaposleno 10 žena u Vukovaru

Kroz projekt Vrijeme je za osmjeh zaposleno 10 žena u Vukovaru Foto: Marija Molnar

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Vukovara (KUPDRGV) Franjo Šoljić uručio je ugovore novozaposlenim ženama u EU projektu Vrijeme je za osmjeh iz Programa Zaželi faza II. Riječ je o deset žena koje će u idućih 12 mjeseci skrbiti za 60 korisnika odnosno starijih i nemoćnih građana Vukovara. Projekt je vrijedan gotovo milijun kuna, a financiran je u stopostotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda. 

- Za razliku od našeg također EU projekta HELP u kojemu deset žena brine za 36 korisnika iz braniteljske i stradalničke populacije, traje 24 mjeseca i vrijedan je gotovo 2 milijuna kuna, naš novi projekt Vrijeme je za osmjeh svojevrsni je iskorak u radu naše udruge. Ovdje su naši korisnici građani Vukovara treće životne dobi, stariji i nemoćni, ima i pripadnika nacionalnih manjina pa širimo mrežu pomoći na cijelu lokalnu zajednicu. Na ovaj se način KUPDRGV okreće EU projektima, pomaže gradu u zapošljavanju, pokušava zaustaviti raseljavanje, omogućuje našim sugrađanima kvalitetniji život, kako zaposlenima kroz projekt tako i korisnicima – istaknuo je Šoljić.

Posebnu je zahvalnost iskazao VURI - Razvojnoj agenciji Vukovar u pripremi i izradi projekta, prikupljanju natječajne dokumentacije i svakoj drugoj pomoći tijekom realizacije. Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb Vukovar.

Svrha je projekta osigurati potrebna sredstva za pružanje pomoći u kući građanima Vukovara što će izravno doprinijeti podizanju kvalitete njihovog života. Inače, ovo je već dobro poznati EU program zapošljavanja žena i to onih koje spadaju u skupinu teško zapošljivih, dugotrajno nezaposlenih, s najviše srednjom stručnom spremom, žrtava obiteljskoga nasilja i sl.

Manuela Bašić (37), do sada nije radila ovakav posao, no raduje se prilici i mogućnosti da radi godinu dana.

- Javila sam se na natječaj i prošla. Drago mi je i sretna sam što ću probati i naučiti nešto novo i što će mi to pomoći za dalje. Teško je danas dobiti posao - rekla je Bašić.

Njezina kolegica Dubravka Ljubić (44) do sada je samo radila u tekstilnoj proizvodnji i ovaj novi posao će joj, kaže, biti dobrodošla promjena 

- Općenito je teško pronaći posao, ženama i više i uglavnom je to u proizvodnji, za minimalac. Ovaj novi posao mi je da tako kažem dobro legao, Nadam se da će i nakon godinu dana biti još ovakvih projekata – istaknula je Ljubić.

Projektom Vrijeme je za osmjeh predviđena je i edukacija zaposlenih žena za gerontodomaćice. 

Pročitano 740 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar