Ispiši ovu stranicu

Nikad nije kasno - zaposleno još deset žena u Vukovaru

Nikad nije kasno - zaposleno još deset žena u Vukovaru Foto: Marija Molnar

Predsjednik Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Igor Gavrić uručio je ugovore novozaposlenim ženama kroz EU projekt Nikad nije kasno iz Programa zapošljavanja žena Zaželi II. U idućih godinu dana tako će deset žena voditi brigu o 60 starijih i nemoćnih korisnika u Vukovaru i pomagati im u svakodnevnim poslovima – od odlaska liječniku, u ljekarnu i trgovinu do lakših kućanskih poslova i druženja.

Projekt je vrijedan 928.659,79 kn, u stopostotnom iznosu ga financira Europski socijalni fond, tehničku pomoć pruža VURA - Razvojna agencija Vukovar, a partneri u provedbi su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Vukovar i Centar za socijalnu skrb Vukovar. Korisnici projekta su žene s područja Vukovara i okolice s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem te osobe starije dobi i osobe u nepovoljom položaju.

- Ovo je veliki iskorak u radu naše udruge koja inače pomaže stradalničkoj i braniteljskoj populaciji na području Vukovara i naše županije jer smo se ovime stavili na raspolaganje svim našim sugrađanima općenito. Projekt pomaže našim zaposlenicama i njihovim obiteljima u idućih godinu dana da riješe egzistenciju, svakako doprinosi zaustavljanju raseljavanja koje je vidljivo zadnjih godina i stalo nam je da svaku obitelj zadržimo ovdje, a s druge strane osigurava pomoć našim starijim i nemoćnim sugrađanima da mogu normalnije i lakše živjeti – izjavio je Gavrić.

Posebnu zahvalu iskazao je VURI na pomoći u pripremi, provedbi i nadzoru projekta te partnerima. Naglasio je da će ova udruga nastaviti pratiti natječaje i javljati se, kako bi što više sudjelovala u životu lokalne zajednice i doprinosila njezinom razvoju.

Predstojnica HZZ-ovog Područnog ureda Vukovar Jasna Kolar istaknula je vidljivo povećanje broja zaposlenih žena u drugoj fazi Programa Zaželi.

- U prvom ciklusu ovog programa prijavitelji su zaposlili 229 žena, a u drugom 335 što je veliko povećanje od 46 posto. Ovaj projekt ima veliki značaj za svaku lokalnu zajednicu u kojoj se provodi. Udio žena u broju nezaposlenih iznosi oko 55 posto, od toga su 34 posto starije od 50 godina, a samo četiri posto njih ima visoko obrazovanje. Stoga je 96 posto nezaposlenih žena starijih od 50 godina ispunjavalo uvjete za zapošljavanje kroz ovaj program. Prijavitelji su ih uglavnom i birali kao i žene s invaliditetom, žrtve obiteljskog nasilja, žrtve trgovanja ljudima, azilantice, mlade žene koje su izašle iz sustava skrbi. Sve su to žene iz iznimno teško zapošljivih skupina i ovaj projekt njima i njihovim obiteljima pruža šansu da si osiguraju sredstva za život. Upravo stoga nama je drago biti dijelom ovakvih projekata – istaknula je Kolar.

Asistent na projektu Igor Šegec naglasio je da od deset zaposlenih žena u ovom projektu njih pet spada u 50 plus dobnu skupinu, a ostale su mlađe samohrane majke, žrtve nasilja i općenito žene u teškom položaju, koje često prvi put stupaju na tržište rada. 

-Naši korisnici pak kojima će ove žene pomagati, većinom su osobe 65 plus dobne skupine, par ih je mlađih s prihvatljivom medicinskom dokumentacijom o invalidnosti te osobe u nepovoljnom položaju s niskim primanjima – pojasnio je Šegec.

Pročitano 1126 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar