Ispiši ovu stranicu

Europski je tjedan sprječavanja raka vrata maternice

Europski je tjedan sprječavanja raka vrata maternice Foto: Arhiv HRV-a

Krajem siječnja u cijeloj se Europi pa tako i u Hrvatskoj obilježava Europski tjedan sprječavanja raka vrata maternice. Inače se u našoj zemlji treće subote u siječnju,  u okviru ovoga tjedna,  obilježava  i Dan mimoza kao nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Dani su to posvećeni oboljelima od ove vrste raka i edukaciji o važnosti prevencije, ranoga otkrivanja, redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv humanoga papilomavirusa odn. HPV-a te općenito brige za vlastito zdravlje. I Liga protiv raka Vukovar kao i Lions klub Vukovar  uključeni su u obilježavanje, doduše ove godine zbog okolnosti uzrokovanih COVID-om na nešto drugačiji način nego što je to uobičajeno, doznajemo od dr.Mirjane Semenić Rutko, specijalistice ginekologije, članice Nadzornoga odbora vukovarske Lige protiv raka i predsjednica zone 6 Regije Istok Lions kluba.

- Ove godine u okviru stručnoga skupa „Dr.Vladimir Emedi“ koji će se održati sedmi put, u Lions klubu smo priredili predavanje na ovu temu ne samo za medicinske djelatnike nego i za širu javnost, a u Ligi protiv raka Vukovar razvijamo program edukacije za mlade, odnosno za učenike osnovnih i srednjih škola kako bi im pojasnili na koji se način trebaju zaštititi  od mogućeg nastanka raka vrata maternice. Na godišnjoj razini u našoj zemlji od invazivnog  raka vrata maternice oboli 300 žena, ali oboli i 300 žena od početnog raka vrata maternice. Ono što kao ginekolozi znamo jeste  da je to jedna od bolesti koja se lako prevenira odnosno može na vrijeme otkriti. Stoga su najbolja prevencija redoviti ginekološki pregledi za djevojke čim stupe u intimne odnose, redoviti Papa testovi  odnosno preventivni pregledi kojima se na vrijeme mogu okriti promjene na vratu maternice koje prethode nastanku raka vrata maternice. Treba im osvijestiti da na ovaj način sebi mogu spasiti život. Vjerujem da našim radom i edukacijama možemo na jedan pristupačan način objasniti djevojčicama i djevojkama kako da čuvaju svoje tijelo i svoje zdravlje - istaknula je dr.Semenić Rutko.

Ujedno je naglasila  važnost cijepljenja protiv HPV-a. Naime humani papiloma virus ima oko 200 podvrsta, a jedan je dio povezan s nastankom raka vrata maternice.

Ovaj se zloćudni tumor ženskih spolnih organa na ljestvici  učestalosti malignih bolesti u žena nalazi odmah iza vodećeg raka dojke. U Hrvatskoj od raka vrata maternice svake godine umre stotinu žena.

Pročitano 474 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar