Ispiši ovu stranicu

Predstavnici braniteljskih udruga komentirali najnovije uhićenje za ratni zločin

Predstavnici braniteljskih udruga komentirali najnovije uhićenje za ratni zločin Foto: Arhiv HRV-a

Zbog opasnosti od bijega, u istražnome je zatvoru 70-godišnji hrvatski i kanadski državljanin, optužen  za sudjelovanje u mučenju  i ubojstvu 16-godišnjaka nakon okupacije Vukovara u studenome 1991. kao nekadašnji pripadnik srpskih paravojnih postrojbi. Optužnicu je podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, a stigle su i prve reakcije iz vukovarskih braniteljskih udruga.

- Vukovarska je tragedija strašna i gotovo 30 godina nakon svega, hrvatski pravosudni sustav i dalje uhićuje i privodi ratne zločince. Nama iz braniteljske populacije najgore je to što obitelji i dalje trpe tugu i bol, pogotovo u ovakvim slučajevima kada se radi o djetetu koje nikome ništa nažao nije učinilo - komentirao je uhićenje predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Vukovara Franjo Šoljić  i pozvao hrvatsko pravosuđe da ne odustane nego da i dalje traga i procesuira dok se svi ratni zločinici ne privedu pred lice pravde.
- To je njihova obveza, dužnost i zadaća. Pozivamo  pravosudni sustav da ne odustaje nego da ustrajno traga i radi dalje na rasvjetljavanju ratnih zločina, a ne da ih moramo svakodnevno prozivati. U krajnjem slučaju žive od hrvatskih poreznih obveznika pa neka odrade dio za koji su plaćeni – naglasio je Šoljić.

Predsjednik Udruge obitelji poginuli, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Igor Gavrić naglasio je da osuđuju sve ratne zločine, a da je ovaj posljednji slučaj uhićenja dokaz da je pravda spora ali dostižna.

- Vidimo da se posljednjih nekoliko godina radi na procesuiranju ratnih zločina i nadam se da će institucije na tome ustrajati. Našim je obiteljima važno da se dozna istina, a zločinci privedu pravdi. Najbolnija su nam rana naši nestali, a sigurni smo da ratni zločinci imaju saznanja gdje su grobnice koje kriju sudbinu 297 nestalih iz Vukovara. Nadamo se da će naše obitelji dočekati pravdu i sa saznanjima za koje se nadamo dobiti i iz Srbije, naći svoje najmilije, imati gdje zapaliti svijeću i pronaći svoj mir – rekao je Gavrić.

Pročitano 590 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar